Somálsko: Epidemie cholery uprostřed bojů

13. Duben 2007

Praha, Mogadišu: 12. dubna 2007. Od potvrzení epidemie cholery v Mogadišu 19. března 2007 léčili Lékaři bez hranic vice než 800 pacientů. Pro pacienty je ale přístup do zdravotnického centra na léčbu cholery provozovaného Lékaři bez hranic, otevřeného před 2 týdny, stále složitější – a to kvůli stupňujícímu se násilí. Lékařům bez hranic násilnosti rovněž brání v přístupu k pacientům v odlehlých částech města.

“Dosud jsme přijali více než 800 pacientů, 40% z nich jsou děti," říká Henry Rodríguez, zdravotnický koordinátor v Somálsku. “To je více než celkový počet pacientů trpících cholerou ošetřených Lékaři bez hranic v Mogadišu za poslední léta, přičemž organizace pracuje v zemi již 15 let a reagovala na 12 různých epidemií cholery. Příčinou tohoto růstu je násilí: v jeho důsledku nemohou fungovat ostatní zdravotnické struktury, působící v různých oblastech Mogadišu. Taktéž je nemožné připravit podmínky potřebné na zvládnutí epidemie, jako například zajistit pitnou vodu a zabezpečit rehydrataci.”

Klinika Lékařů bez hranic v Mogadišu, která každoročně poskytuje péči více než 100.000 lidem, potvrdila, že v důsledku bojů nemá populace přístup ani k omezeným zdravotnickým službám (nemocnice, zdravotnická centra…), fungujícím v hlavním městě Somálska.

Boje způsobily masivní vysídlení. Lidé hledají útočiště v okrajových částech Mogadišu nebo v jiných městech jako je Jowhar. Existují zprávy o desítkách tisíců vysídlených obyvatel, kteří byli přijati širší rodinou nebo přáteli. Mnozí žijí pod stromy bez přístřešku, vody nebo potravy.

Bezpečnostní podmínky brání Lékařům bez hranic umístnit týmy v potřebných oblastech, proto zde žijící lidé nemají přístup k potřebné péči.

Lékaři bez hranic se obávají o bezpečnost svých pacientů a zdravotnického personálu a apelují na strany zapojené do konfliktu, aby brali ohled na civilisty a humanitární organizace.

“Jsme znepokojeni zdravotnickou situací populace, která má enormní potíže s přístupem k omezeným zdravotnickým strukturám existujícím v jejích okolí. Máme důkazy o přítomnosti desítek tisíců vysídlených osob na okrajích Mogadišu, ke kterým se nemůžeme dostat,” říká Javier Fernández, vedoucí mise v Somálsku. 

Lékaři bez hranic jsou nezávislá humanitární zdravotnická organizace, která dodržuje principy neutrality a nestrannosti. V Somálsku působí nepretržitě od roku 1991.