Somálsko: Lékaři bez hranic vyzývají k respektování neutrality ve zdravotnických zařízeních

Nairobi / Praha, 11. května 2010. – V oblasti nedaleko kliniky v somálském Hawa Abdi 5. května vyvrcholil soukromý spor a přerostl do násilného konfliktu. Ozbrojená skupina obsadila zdravotnické prostory a je nadále přítomna v některých částech kliniky. Několik nezdravotnických spolupracovníků Lékařů bez hranic je dále zadržováno. Lékaři bez hranic museli evakuovat pacienty a pozastavit své zdravotnické aktivity, zatímco tisíce Somálců zůstávají v oblasti Afgooye bez přístupu ke zdravotní péči.

V Somálsku jsme byli schopni pracovat již 19 let, protože jsme v konfliktu nestranní,“ vysvětluje vedoucí mise David Querol, „chceme i nadále Somálcům pomáhat, ale to můžeme jenom tehdy, pokud se respektuje naše přítomnost ve zdravotnických zařízeních a náš personál.“

Lékaři bez hranic jsou otřeseni ztrátou dvou životů během incidentu, mezi nimiž byl i kolega Lékařů bez hranic, který pracoval jako hlídač na klinice.



Lékaři bez hranic

pracují v oblasti Afgooye od roku 2007. V Hawa Abdi provozují ambulantní oddělení, pediatrické lůžkové oddělení, centrum na léčbu cholery a průjmových onemocnění, nutriční program, distribuují vodu, přikrývky a nepotravinovou pomoc. V Afgooye provozují ambulantní oddělení, ambulantní výživový program pro podvyživené děti a místní nemocnici poskytují léky a zdravotnický materiál.

V roce 2009 obdrželo bezplatné vyšetření a zdravotní péči více než 162 000 lidí. Lékaři bez hranic léčili také více než 14 000 podvyživených dětí a naočkovali proti spalničkám více než 31 000 dětí.



Lékaři bez hranic pracují v Somálsku od roku 1991 a v současnosti poskytují bezplatnou zdravotnickou pomoc v regionech Banadir, Bay, Hiraan, Lower Juba, Middle Shabelle, Lower Shabelle a Mudug. Více než 1300 somálských kolegů za podpory 100 mezinárodních spolupracovníků v Nairobi poskytuje základní zdravotní péči, léčí podvýživu, poskytuje zdravotní péči vysídleným obyvatelům, chirurgickou péči, distribuuje vodu a humanitární pomoc.