Somálsko: Obyvatelstvo potřebuje okamžitou pomoc

26. Červen 2008

Praha/Nairobi, 26. června 2008. - Somálci v současnosti čelí vážné humanitární a zdravotnické krizi. Jenom v květnu léčily týmy Lékařů bez hranic působící na předměstích Mogadišu Hawa Abdi a Afgooye více než 2 500 dětí s akutní podvýživou. Počet dětí přijatých do výživového programu se v dubnu i v květnu oproti předchozímu měsíci zdvojnásobil. Počet případů podvýživy tak již nyní překročil práh pro krizové situace stanovený pro celý rok. Počet nových případů dramaticky roste, zatímco zahraniční pomoc je kvůli vysokému stupni nebezpečnosti a množícím se útokům proti humanitárním pracovníkům stále více omezována kvalitativně i kvantitativně. Somálci, kteří se pokoušejí před násilím uprchnout, mají jen málo možností, vzhledem k tomu že hlavní hraniční přechody v zemi jsou uzavřeny.

[Interaktivní mapa projektů Lékařů bez hranic v Somálsku]

[Speciál k Somálsku a dalším tématům z Top 10: Opomíjené krize roku 2007]

„Somálsko už není na pokraji katastrofy, ta už naplno propukla,“ uvedl Bruno Jochum, ředitel operací Lékařů bez hranic v Ženevě. „Jenom v posledním týdnu jsme do svých výživových programů přijali více než 500 vážně podvyživených dětí a každé šesté dítě muselo být kvůli zdravotním komplikacím hospitalizováno. Pokud bude tento trend pokračovat, podvýživa brzy dostihne i děti nad 5 let a některé zranitelné části dospělé populace. Situace je tragická a my nejsme schopni poskytovat pomoc v rozsahu dostatečném pro zastavení tohoto vývoje.“

Na koridoru mezi Afgooye a Mogadišu se tísní v hrozných podmínkách více než 250 000 lidí, přičemž jejich počet stále roste spolu s tím, jak další lidé utíkají před násilím v hlavním městě. Lidé tu mají pro osobní potřebu méně než 10 litrů čisté vody na den a většina rodin žije v improvizovaných přístřešcích, které poskytují jen omezenou ochranu. Ceny základních potravin, např. rýže či obilí, se od začátku roku ztrojnásobily a tak mnoho z vysídlených obyvatel může spoléhat pouze na pomoc zvenčí.

Násilí v Mogadišu a jeho okolí stále pokračuje a vybírá si značný počet obětí mezi civilisty. Chirurgická jednotka Lékařů bez hranic v Daynile na periferii Mogadišu od začátku tohoto roku ošetřila více než 2 100 zraněných. Více než polovinu z nich přitom tvoří ženy a děti mladší 14 let. 56% všech pacientů přichází s násilnými zraněními, způsobenými např. střelbou či výbuchy.

Z hlediska bezpečnosti vysoce nestabilní prostředí zabraňuje rozvoji a rozšiřování množství i úrovně poskytované pomoci. Humanitární pracovníci se pravidelně stávají terčem útoků a žádná organizace, včetně Lékařů bez hranic, si tu nemůže dovolit nasazovat obvyklým způsobem své zahraniční spolupracovníky.

„24 měsíců po tom, co se do dění v Somálsku vojensky i politicky zapojila mezinárodní komunita, a to ve jménu obnovení stability a boje proti terorismu, je situace somálského obyvatelstva katastrofální,“ uvedl Dr. Christophe Fournier, prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic. „Konflikt eskaloval a k současné katastrofální situaci přispívá i násilí, jehož se na civilistech dopouštějí všechny zúčastněné strany. Lékaři bez hranic požadují, aby humanitární práce zůstala nezávislá na politických i mírových snahách v Somálsku a aby válčící strany garantovaly bezpečný a volný přístup k poskytovatelům humanitární pomoci.“


© MSF - Hawa Abdi, červen 2008.

Lékaři bez hranic působí v Somálsku od roku 1991. Ve středním a jižním Somálsku jsou hlavním poskytovatelem zdravotní péče (v roce 2007 provedli kolem 520 000 ambulantních vyšetření, 23 000 pacientů hospitalizovali a vykonali 2 500 chirurgických zákroků). Současná situace zabraňuje Lékařům bez hranic nasazovat v projektech trvale své zahraniční spolupracovníky. Navzdory odhodlání a oddanosti místních spolupracovníků, kteří umožňují pokračování projektů a nepřestávají poskytovat život zachraňující zdravotní péči v regionech Bakool, Banadir, Bay, Galgaduud, Hiraan, Lower a Middle Juba, Mudug a Lower a Middle Shabell, není množství poskytované pomoci ani zdaleka dostatečné ve srovnání s potřebami civilního obyvatelstva.