Somálsko - Situace v Afgooye se zhoršuje následkem příchodu nově vysídlených rodin z Mogadišu

Tísíce rodin utíkají z Mogadišu, kde násilí včetně bombardování ohrožuje bezpečnost civilního obyvatelstva. Lékaři bez hranic odhadují, že téměř 4 900 rodin dorazilo do oblasti Afgooye v posledních 3 týdnech.

Praha, 23. července 2007. Čtyři měsíce od počátku krize vyvolané vlnou násilí v hlavním městě Somálska se mnoho z  400 000 vysídlených lidí (398 000 podle údajů Spojených národů) nebylo schopno vrátit do svých domovů a zůstává závislých na pomoci, kterou poskytuje jen několik humanitárních organizací přítomných v oblasti.

Velká většina vysídlených rodin hledala útočiště v Afgooye a Hawa Abdi, asi 30 km západně od Mogadišu, za velice nejistých podmínek, přežívajíc pod stromy a v opuštěných veřejných budovách. Místní skupiny rezidentů se pokoušely co nejlépe pomoci příbuzným v nouzi, např. zabezpečit jim základní ubytováni. Lékaři bez hranic reagují na krizi poskytováním akutní zdravotnické péče postižené populaci.

“V oblasti nefunguje pravidelná distribuce potravin, je zde jen nemnoho humanitárních organizací, aby poskytovaly pomoc vysídleným rodinám,” říká Feisal Abdulkadir, koordinátor projektu Lékařů bez hranic se sídlem v Afgooye. “Vysoké ceny na trhu a nestabilní zdroj příjmu pro vysídlené rodiny představují velkou překážku, která jenom zvyšuje jejich zranitelnost,” dodává Feisal.  

V červnu 2007 Lékaři bez hranic zjišťovali zdravotní potřeby v oblasti, kde se shromáždili uprchlíci. Bylo prověřeno 393 domácností, 641 dětí bylo měřeno náramkem MUAC.  Předběžné výsledky prokázaly komplexní míru podvýživy v 21,5% měření a také 3% míru akutních případů podvýživy. Tato situace může být podle klasifikace WHO označena jako alarmující.

Podle průzkumu v rodinách “6% dotazovaných nemělo předchozí den co jíst”, říká Dr. Monica Rull, vedoucí průzkumu v oblasti. “Více než 60% rodin nemá žádný zdroj příjmů, 93% z nich dochází jídlo a již brzy zůstanou bez potravinových zásob.”

Během uplynulých dvou měsíců se mezinárodní média jen zřídka zaměřila na události v somálském hlavním městě a jeho okolí. Právě tam tisíce lidí zoufale čekaly na pomoc od mezinárodních společenství. Lékaři bez hranic vyzívají k okamžité mobilizaci na pomoc postiženým, aby se situace ještě více nezhoršovala a aby se podařilo zabránit obrovské humanitární katastrofě.  

Lékaři bez hranic podporují od dubna 2007 lůžkové oddělení v nemocnici v Afgooye, zajišťují základní lékařskou péči  přibližně 12 000 rodinám, které se v oblasti usadily. Organizace dále podporuje uprchlíky v Hawa Abdi poskytováním léků místním zdravotním jednotkám, provozuje tamní Centrum pro léčbu cholery, dodává vodu a nepotravinové položky nově příchozím. Lékaři bez hranic v Somálsku pracují od roku 1991.