Srí Lanka: Přehled aktivit 2006/2007

V roce 2002 uzavřely po dvaceti letech občanské války a více než 60 000 obětí srílanská vláda a povstalecká organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) příměří. Civilní život se tak konečně mohl začít vracet do běžných kolejí. Násilnosti však neustaly a koncem roku 2005 přerostly do takového rozsahu, že příměří de facto přestalo existovat, s dramatickým dopadem na civilní obyvatelstvo.

Kvůli bojům na severu a východě země bylo vysídleno více než 300 000 lidí a dalších 10 000 lidí vyhledalo útočiště v sousední Indii. Podle oficiálních údajů si rok 2006 vyžádal více než 3 000 obětí. Lidé v postižených oblastech žijí ve strachu a pravidelně se stávají oběťmi bojů, vražd a únosů.


Znovuobnovenými boji byly významně postiženy také v oblasti působící humanitární organizace. V srpnu 2006 bylo při nejhorším incidentu v Mutturu zabito 17 místních spolupracovníků mezinárodní organizace Action Contre la Faim/Action Against Hunger (ACF).


V důsledku konfliktu je velká část civilního obyvatelstva v postižených oblastech izolována. Možnosti cestování jsou omezené, silnice neprůjezdné a zásobování základními potřebami extrémně obtížné. Tato izolace má vážné ekonomické dopady, včetně značného růstu cen a restrikcí uvalených na rybolov a obchod. Vážně postiženy byly rovněž zdravotnické služby: mnoho specialistů z konfliktních oblastí uprchlo a místní obyvatelstvo z velké části nemá žádný přístup ke zdravotní péči.


Lékaři bez hranic působí na Srí Lance od roku 1986. Po vyhlášení příměří v roce 2002 začali postupně omezovat svou přítomnost na ostrově, avšak s obnoveným násilím se rozhodli v postižených oblastech se svou pomocí pokračovat. Navzdory žádosti Ministerstva zdravotnictví o pokračování zdravotnické asistence, byrokratické překážky zabránily pokračování mise otevřené v létě 2006 v nemocnici v Point Pedru na poloostrově Jaffna. Všechna nezbytná potvrzení a povolení byla získána až v lednu 2007.


Lékaři bez hranic otevřeli tři chirurgické programy v Point Pedru, Vavuniyi a Mannaru, všechny v konfliktních oblastech pod kontrolou vlády. Blízkost válečné linie a restrikce uvalené na volný pohyb značně ohrožují místní obyvatelstvo. Organizace poskytuje chirurgickou podporu veřejným nemocnicím, jimž se nejčastěji nedostává odborného personálu. Od začátku roku 2007 provádějí týmy v průměru 450 operací měsíčně.


Jakmile se tyto projekty rozběhly, bylo možné rozšíření zdravotnických programů i do oblastí kontrolovaných LTTE. Zdravotnická zařízení tam mají vážný nedostatek personálu i zásob a lidé jsou často uvězněni v bojových oblastech.


Program zaměřený na vysídlené obyvatelstvo zahájila organizace v květnu 2007 v okresu Batticaloa na východě země. Prostřednictvím mobilních klinik poskytuje zdravotnickou péči v uprchlických táborech a uprchlíky rovněž zásobuje vodou a dalšími nezbytnými potřebami.


V nemocnici ve Valachenai podporuje organizace gynekologické oddělení. Další program zaměřený na podporu pediatrického a porodnického oddělení byl otevřen v obecné nemocnici v Killinochchi, v oblasti pod kontrolou LTTE.



Video: MSF activities amidst the Sri Lankan violence