Srí Lanka - Tisíce lidí přicházejících z místa bojů zaplavují zdravotnická zařízení

Zatímco hlavní město Srí Lanky Colombo oslavuje konec vleklého domácího konfliktu, který oznámila srílanská vláda, tisíce lidí opouštějí oblast konfliktu a přijíždějí do oblasti Vavuniye v zoufalé potřebě zdravotní péče. Od pátku 15. května dorazilo do Vavuniye ochromujících 50 000 lidí, traumatizovaných a vyčerpaných, stovky z nich zraněných.

„Navzdory navýšení počtu spolupracovníků jsou týmy Lékařů bez hranic ochromeny obrovským a náhlým přívalem lidí,” uvedla Katrien Coppens, vedoucí operací v amsterodamském operačním centru Lékařů bez hranic

Od soboty pracují týmy Lékařů bez hranic po boku personálu ministerstva zdravotnictví i na hlavním přechodu, kde provádějí třídění pacientů - vybírají nejvážněji zraněné a na místě je ošetřují a stabilizují. Denně dorazí na přechod kolem 10 000 lidí a Lékaři bez hranic ošetří zhruba 200 pacientů nejvážněji zraněných či nemocných. Asi 30% pacientů je pak převezeno do nemocnice ve Vavuniyi, zatímco ostatní jsou odesláni do táborů, kde se o ně stará zdravotnický personál ministerstva zdravotnictví.


Ošetřovatelka Lékařů bez hranic v nemocnici ve Vavuniyi.

„Triáž, neboli třídění pacientů, je nesmírně náročná. Prioritou jsou nejvážněji nemocní a zranění, kteří jsou v kritickém stavu, proto mnoho pacientů nemůže obdržet okamžitou pomoc, přestože ji také potřebují,” uvedla dále Katrien Coppens. „Ve všeobecné nemocnici ve Vavuniyi, která má kapacitu 450 lůžek, se momentálně nachází 1900 pacientů. Mnozí z nich leží na matracích na zemi a na chodbách. Za poslední dva týdny jsme zaznamenali postupný pokles počtu pacientů přicházejících do nemocnice ve Vavuniyi, ale to bylo jenom ticho před zdravotnickou a humanitární bouří, která nyní nastala.”

Lékaři bez hranic kromě toho poskytují doplňkovou stravu vysídleným obyvatelům přicházejícím do táborů Zóny 4 v Manik Farm, kam jsou nyní nově příchozí posíláni. Od konce víkendu sem dorazilo 23 000 lidí a tisíce další jsou očekávány. Lékaři bez hranic proto v Manik Farm zřizují další krizovou polní nemocnici s lůžkovou kapacitou 100 lůžek a podporují nemocnici v Pampaimadu.