Strádání a násilí v Demokratické republice Kongo

V roce 2006 obyvatelé Demokratické republiky Kongo poprvé po desítkách letech měli možnost účastnit se demokratických parlamentních a prezidentských voleb. Volby sice na krátkou chvíli katapultovaly zemi na první stránky světových deníků, avšak extrémní chudoba a násilí sužující miliony Konžanů setrvává beze změny a mimo zájmu světové veřejnosti.

[zpět na Top 10: Opomíjené humanitární krize roku 2006]

Východ země, bohatý na nerostné suroviny je i nadále postižen násilnostmi mezi různými ozbrojenými skupinami, včetně národní armády, které ohrožují civilní obyvatelstvo a vytvářejí tak nesnesitelné životní podmínky. Boje v jižní provincii Katanga mezi konžskou armádou a povstaleckými skupinami Mai-Mai měly na začátku roku 2006 za následek vysídlení desetitisíců lidí. Tito byli nuceni žít v přelidněném městě Dubie a jeho okolí a ztratili přístup k pitné vodě a prakticky jakoukoliv možnost obdělávat svoje políčka. Protože zvenčí nepřicházela skoro žádná pomoc, stali se oběťmi hladu a různých chorob. Ve východní provincii Severního Kivu byla také hlášena alarmující vysoká míra sexuálního násilí vůči ženám - jen od ledna do června ošetřili Lékaři bez hranic ve svých třech klinikách měsíčně kolem 150 žen. Přetrvávající boje za účasti konžské armády podporované mírovými sílami Organizace spojených národů (MONUC) a za účasti různých milic vyústili v severovýchodní provincii Ituri ve zničení mnoha vesnic, v páchání násilí vůči civilistům a k jejich značnému vysídlení z této oblasti. V Gety, ve městě s 5 000 obyvateli, které leží 60 km jižně od hlavního města provincie Bunia, hledalo v červnu úkryt 50 000 vysídlenců. Po týdnech a měsících strávených na útěku v lese dorazili ve velmi zuboženém stavu a Lékaři bez hranic museli krátce po otevření projektu ošetřit stovky těžce podvyživených dětí.

Lékaři bez hranic opakovaně zasahují v případech propuknutí epidemií meningitidy, malárie, cholery nebo spalniček po celé zemi a jasně tak poukazují na to, nakolik byl už tak slabý zdravotní systém zničen více než deset let trvající válkou. Následky konfliktu jsou patrny i v oblastech, ve kterých se přímo nebojuje. V nedávné době otevřeli Lékaři bez hranic projekt v nemocnici v provincii Maniema kde byla úmrtnost více než tři krát vyšší než je v této zemi obvyklé.