Středoafrická republika: Nemocní a ranění nutně potřebují pomoc

Od minulého pondělí podporují Lékaři bez hranic jedinou nemocnici v Bangui, která ještě v hlavním městě Středoafrické republiky funguje.

„Boje začaly v pátek 22. března. Nemohli jsme nic dělat, nikoho v nemocnici přijmout. Tak to pokračovalo několik dalších dní,“ říká Serge St-Lous, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Bangui. „V pondělí 25. března jsme přivezli zdravotnické zásoby a léky do nemocnice, ve které skoro žádné zásoby nebyly.“

První den, v pondělí, do nemocnice přicházeli zejména pacienti se střelnými zraněními. V úterý přijaly týmy Lékařů bez hranic více raněných po silničních nehodách než zasažených střelbou. Nemocnice přijala od 22. do 26. března 173 raněných. 6 z nich bylo operováno, 55 hospitalizovaných pacientů na operaci čeká. Tým byl v nemocnici svědkem úmrtí 5 pacientů, do nemocniční márnice bylo přineseno dalších 23 těl.

Nemocnici, kde Lékaři bez hranic momentálně pracují, hlídá opoziční skupina Séléka. Udržují bezpečí v nemocnici a jejím sousedství.

„Naší prioritou pro další dny je začít operovat a nepřetržitě monitorovat stav pacientů. Ve čtvrtek sem má přijet chirurgický tým, který nás podpoří na operačním sále.“

Bezpečnostní situace v Bangui se postupně zlepšuje

Týmy Lékařů bez hranic začaly ve středu objíždět město. Zdá se, že je vojáků ve městě méně, síly Séléky ale nadále okupují kruhové objezdy a hlavní silnice. „Střelba na ulicích už je méně slyšet. Zdá se, že se situace vyvíjí dobrým směrem. Od včerejška začali lidé vycházet na ulice. Malé stánky a tržiště se na některých místech znovu otevřely a lidé si tak mohou doplnit zásoby čerstvého jídla a základních potřeb. Ceny se ale zdvojnásobily.“ Obchodní domy, supermarkety a čerpací stanice v centru města jsou stále zavřené, i ty, které nebyly vyrabovány. Problémem zůstává bezpečnost ve večerních hodinách, lidé se neodvažují vyjít na ulici.

Bangui potřebuje vodu a elektřinu

Lékaři bez hranic nemohou poskytovat dostatečnou péči raněným kvůli nedostatku vody a výpadkům elektřiny ve zdravotnických zařízeních. „První na řadě je voda… dělá nám starosti, že zatím nebyly obnoveny její dodávky. Jsme ve městě, kde není voda… Dodávky elektřiny jsou nespolehlivé, proto nemohou nemocnice a zdravotní střediska normálně fungovat.“

Lékaři bez hranic podporují obyvatele Středoafrické republiky od roku 1996. V zemi mají zhruba 80 mezinárodních pracovníků, kteří pracují v pěti ze 17 prefektur Středoafrické republiky.