Středoafrická republika: výživová krize na jihozápadě země

Jihozápad Středoafrické republiky momentálně čelí vážné nutriční krizi. Krize v báňském průmyslu, na kterém jsou mnozí obyvatelé regionu závislí, zhoršila situaci lidí žijících již tak v obtížných podmínkách. Lékaři bez hranic, kteří byli zalarmováni místními úřady, do měsíce otevřeli čtyři výživová centra ve městech Carnot, Boda, Nola a Gamboula a zahájili zde ambulantní výživové programy. První zjištění odhalila v některých oblastech hrozivou míru výskytu akutní podvýživy, která překračuje práh pro krizové situace. Za měsíc a půl Lékaři bez hranic přijali do léčebných programů více než 1300 dětí, většinou s těžkou formu podvýživy.


Mnozí pacienti trpí také zdravotními komplikacemi a musí proto být hospitalizováni. „Mnozí z těch, kteří k nám přicházejí, trpí kromě vážné podvýživy také dalšími nemocemi a jejich stav je skutečně velmi vážný. Časté jsou případy malárie, průjmových onemocnění, tuberkulózy anebo HIV/AIDS, což dále komplikuje už tak choulostivý stav dětských pacientů,“ vysvětluje Clara Delacre, koordinátorka projektu Lékařů bez hranic v Nole.


Tato situace je způsobena několika faktory. Jedním z nich je krize v báňském průmyslu, který představuje hlavní zdroj obživy pro většinu obyvatel této oblasti,“ dodává Delacre. Krize vedla k nezaměstnanosti mnoha horníků, kteří ztrátou práce přišli o příjem. Kromě toho mnoho obchodů se zlatem a diamanty bylo nuceno v posledních měsících ukončit činnost. Ekonomická krize je jen dalším z faktorů, který zhoršuje chronické potíže v regionu, jakými jsou chudá strava zdejších obyvatel, chybějící přístup ke zdravotnickým zařízením pro většinu populace a skutečnost, že přichází období dešťů, které zvyšuje riziko výskytu malárie a dalších nemocí.


Hlavním zdrojem výživy v oblasti je maniok, chudý na proteiny. Jiné základní potraviny, jako např. maso, jsou nyní velmi vzácné a nedostupné stejně jako diamanty. Podle místních obyvatel vznikl problém před několika lety, kdy skupina banditů ohrožovala zdejší chovatele dobytka. Ti pak uprchli do Kamerunu a už se nevrátili. Dalším faktorem, který ještě dále prohlubuje krizi, je chybějící přístup ke zdravotní péči. Lidé musí za zdravotní péči a léky platit, což si z velké části nemohou dovolit. K tomu se nyní přidává i ztráta příjmu mnoha rodin a zavírání zdravotnických center.


Lékaři bez hranic jsou v oblasti proto, aby reagovali na vzniklou krizi a pečovali o nejvážnější případy. Příčiny této krize je však třeba řešit na mnohem širší úrovni,“ uzavřela Clara Delacre.


Lékaři bez hranic pracují ve Středoafrické republice od roku 1997 a poskytují pomoc lidem postiženým násilím na severovýchodě země ve městech Kabo, Batangafo, Boguila, Markounda, Maïtikoulou, Paoua and Bocaranga.