Súdán: Boje ve městě Abyei - Lékaři bez hranic léčí zraněné

Chartúm/Juba/Praha, 22. května 2008. Od 14. května, kdy v Abyei propukly boje mezi súdánskou armádou a bojovníky ze Súdánské lidově osvobozenecké armády (SPLA), bylo město, ležící v centrálním Súdánu, prakticky zničeno. Téměř veškeré obyvatelstvo uprchlo za bezpečím na sever a na jih od města. Před současným konfliktem žilo v Abyei a okolí asi 130 000 lidí, více než 60 000 z nich bylo nyní vysídleno.

Obyvatelé museli opustit své domovy a veškerý majetek, životní podmínky vysídlených jsou nyní, na vrcholu sezóny dešťů, žalostné. Trápí je nedostatek přístřeší a rapidně se rovněž zhoršuje jejich potravinová situace. Před začátkem útoku bylo v nutričním středisku Lékařů bez hranic v Abyei léčeno 700 dětí trpících podvýživou, včetně 80 případů vážné podvýživy. Jenom s částí z nich se po nuceném vysídlení obyvatelstva podařilo navázat kontakt a mohly být tak znovu přijaty do nutričního programu.


Boje ve městě, útěk na nákladním automobilu či pěšky, stejně jako nejisté životní podmínky mohou zdravotní a nutriční situaci pouze zhoršit. V zónách, kde byly týmy Lékařů bez hranic schopny se rozmístit, příval vysídlených přináší rovněž problém v přístupu k čisté vodě.


„Panika byla tak velká, že nikdo neměl čas si sebou cokoli vzít či vůbec myslet na vlastní rodinu. Nyní úzkostlivě čekáme na zprávy o některých našich spolupracovnících, kteří nestačili včas uprchnout,“ říká Inma Vazquez, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Súdánu.


Lékaři bez hranic, kteří v nemocnici v Abyei a okolí pracují od roku 2006, se museli z města evakuovat. Nicméně tým 11 lidí, včetně chirurga a anesteziologa, byl odeslán do Turalei a Agoku, aby tam pomáhal vysídleným obyvatelům. Tým přivezl sebou první moc a chirurgický materiál, který stačí pro potřeby 2 000 rodin, a prostředky na úpravu vody pro 10 000 lidí. V těchto dvou městech Lékaři bez hranic vzali do péče 114 zraněných. V nemocnici Turalei, která má pouze 40 lůžek, postavili stany pro zajištění krizové zdravotnické pomoci.


Spolu s tím, jak útoky v Abyei pokračují, roste počet prchajících rodin, které potřebují pomoc Lékařů bez hranic. Další tým se proto pokouší dostat k obyvatelům shromážděným na severu od města ve směru k Muglade a Heglige, odkud přicházejí zprávy o přítomnosti vysídlených a zraněných.


Lékaři bez hranic pracují v Súdánu od roku 1996 a v současnosti jsou přítomni ve všech oblastech země.