Súdán: Lékaři bez hranic poskytují pomoc nově vysídleným obyvatelům

Praha/Chartúm, 4. listopadu 2009. Nepokoje poblíž města Shangil Tobaya v severním Dárfúru v Súdánu vedly ke ztrátám na životech a k vysídlení stovek rodin. Lékaři bez hranic ošetřili od 20. října ve svém zařízení 12 zraněných lidí. 9 z nich bylo převezeno do fakultní nemocnice v hlavním městě provincie Al-Fashir a jejich stav je nyní stabilizovaný. 

Lékaři bez hranic již distribuovali základní nepotravinové položky asi 3300 lidí postiženým nedávnými boji, kteří utekli do měst Um Dressaya a Shangil Tobaya. Kvůli očekávanému přílivu dalších uprchlíků bude nezbytné dále pokračovat v distribuci nepotravinových položek. Základní potřeby jako igelitové plachty, deky, matrace, mýdlo a kanystry na vodu mají lidem pomoci zvládnout situaci, zatímco další pomoc je poskytována ostatními organizacemi v oblasti.

“Někteří lidé museli uprchnout a nestihli si vzít více než jen pár osobních věcí a trochu jídla. Jsou vystrašení. Proto vyslali Lékaři bez hranic do oblasti krizový tým, který je schopen okamžitě poskytnout pomoc,” říká Christine Buesser, zástupkyně vedoucí mise Lékařů bez hranic v Súdánu.

Lékaři bez hranic vyslali zdravotnický tým spolu s místními zdravotnickými pracovníky, aby mohli sledovat celkový zdravotní stav vysídlených lidí a provést rychlý průzkum nutričního stavu dětí. Děti budou zahrnuty do probíhající očkovací kampaně proti dětské obrně, která je hrazena ministerstvem zdravotnictví a podporována Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic jednají s dalšími aktéry v Jižním Súdánu, aby mohli poskytnout pomoc v odlehlých oblastech, kam uprchli další méně početné skupiny lidí.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace, která nezávisle na rase, politickém a náboženském přesvědčení poskytuje pomoc lidem v nouzi. Organizace působí v Súdánu od roku 1979 a momentálně provozuje projekty ve státech Rudé moře, Jižní Kordofán, Severní Dárfúr a v Jižním Súdánu.