Súdán: Obnovené boje v Dárfúru vyhnaly tisíce lidí z domovů

Chartúm/Praha, 7. února 2011. – Obnovené boje mezi vládou a ozbrojenými skupinami v Severním Dárfúru vyhnaly během posledních 2 měsíců z domovů tisíce rodin, informovala mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic poskytují lékařskou a humanitární pomoc nově vysídleným osobám, které žijí v zoufalých podmínkách v táborech ve městech Shangil Tobaya, Dar Alsalam a Tabit.

„Lidé museli ze svých domovů narychlo utéci a sem dorazili jen se svým oblečením. Na začátku si postavili přístřešky ze šatstva a trávy, aby měli alespoň nějakou ochranu během chladných nocí. Lékaři bez hranic jim nyní poskytují plastové plachty, deky, rohože, mýdlo a kanystry na vodu,“ uvedla Cristina Falconi, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Súdánu. „Pozornost se v dnešní době upírá hlavně na referendum v Jižním Súdánu. Neměli bychom ale zapomínat ani na naléhavé zdravotnické potřeby obyvatel Dárfúru.“

Před 10 dny distribuovali Lékaři bez hranic po bojích, k nimž došlo kolem Tabitu, základní vybavení pro více než 500 lidí, kteří vyhledali bezpečí poblíž Jerna. Tyto boje byly zatím poslední v sérii střetů v oblasti Shangil Tobaya. Během vojenských akcí se uprostřed palby ocitla i nemocnice ministerstva zdravotnictví podporovaná Lékaři bez hranic, z níž museli uprchnout pacienti i personál. Následně po bojích dorazilo do dvou táborů u Shangil Tobaya 7 000 nově vysídlených lidí.

Během několika dní po bojích v Shangil Tobaya začali Lékaři bez hranic poskytovat lidem v táborech zdravotnickou pomoc. V jednom z táborů byla založena klinika, která nyní provádí kolem 100 vyšetření denně. Lékaři bez hranic kromě toho distribuují vysoce výživné a na vitamíny bohaté potraviny pro 4 000 dětí ve věku do 5 let. O jiné potřeby obyvatel táborů se starají další organizace působící v oblasti.

Lékaři bez hranic rovněž podporují očkovací kampaň organizace UNICEF a ministerstva zdravotnictví zaměřenou na 3 000 dětí a 200 těhotných žen v Shangil Tobaya a okolí.

Další tisíce rodin vysídlily v prosinci 2010 boje v Jižním Dárfúru. Lékaři bez hranic dokončují vyhodnocení situace a rozsahu potřeb stovek vysídlených rodin v oblasti Shaerie. Kromě toho zde ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zakládají výživový program, který se zaměří na problém podvýživy mezi lidmi postiženými současnými boji a nedostupností zdravotní péče.

Lékaři bez hranic také pokračují v poskytování primární a sekundární zdravotní péče včetně pediatrické a reprodukční péče a poradenství ve městech Kaguro, Dar Zaghawa, Tawila a Shangil Tobaya.

Lékaři bez hranic působí v Súdánu od roku 1979 a poskytují zde bezplatnou zdravotnickou pomoc lidem trpícím následky ozbrojeného konfliktu, nedostupnosti zdravotní péče, epidemií a výživových krizí. V současnosti poskytují Lékaři bez hranic zdravotnickou a humanitární pomoc v několika projektech v súdánských státech Warap, Džungoli, Horní Nil, Jednota, Severní a Západní Bahr-el-Ghazal, Západní a Centrální Ekvatoria, Rudé moře, Al-Gedarif, Jižní a Severní Dárfúr a v přechodové oblasti Abyei.

Lékaři bez hranic jsou nezávislá a neutrální organizace, která pomáhá lidem na základě zdravotních potřeb bez ohledu na rasu, etnický původ, náboženské vyznání či politické přesvědčení.