Súdán/Čad: Uprchlíci v Biraku stále v ohrožení

27. Únor 2008

Dárfúrští uprchlíci, kteří jsou v oblasti čadského Biraku, žijí stále ve velmi nejistých podmínkách. Jakkoli je jejich situace příznivější než v případě těch, kteří uvízli v územích pod palbou, v bezpečí před nedaleko probíhajícími boji nejsou. Špatná bezpečnostní situace rovněž významně omezuje rozsah pomoci dopravené do regionu. Pokud se v následujících týdnech k uprchlíkům nedostane další nezbytná pomoc, jejich životní podmínky a spolu s tím i jejich zdravotní stav se dramaticky zhorší.

Situace v oblasti Biraku ve východním Čadu zůstává stále vysoce nestabilní. Boje probíhají za hranicemi několik kilometrů odtud a lidé, kteří do Biraku uprchli, jsou jimi stále ohroženi. Spolu s tím se množí případy znásilněných žen, jež se v noci vydávají přes hranici do Súdánu ve snaze nalézt nějaké jídlo, ztracený dobytek či nezvěstné členy rodiny.


Týmy Lékařů bez hranic dosud nebyly schopny dostat se do oblasti Seleie v Dárfúru, aby po útocích, jimž tato oblast čelila, posoudily situaci přímo na místě. Podle zpráv uprchlíků v Čadu, se vydalo mnoho lidí hledat bezpečí v Jebbel Moon Mountains, odkud jsou od pondělka hlášeny další boje, včetně bombardování, což zvyšuje obavy o osud civilistů.


Krizová pomoc a nestabilní situace


V důsledku bombardování a útoků v Seleii v Dárfúru uprchly tisíce lidí do blízkého Biraku na čadské straně hranice. Lidé, kterým se podařilo překročit hranici, jsou velmi traumatizovaní. Mnoho rodin se během posledních 2 týdnů rozdělilo a nejsou zprávy o těch, kterým se uprchnout nepodařilo.


Týmy Lékařů bez hranic začaly okamžitě vyhodnocovat hlavní potřeby 7000-8000 uprchlíků roztroušených v Biraku na několika místech. Někteří z nich byli schopni zachránit něco ze svého majetku (jídlo či zvířata) a dostalo se jim také pomoci od místního obyvatelstva, nicméně jejich situace zůstává velmi nejistá.


Lékaři bez hranic a několik dalších organizací začali poskytovat tu nejnutnější pomoc, zajistili lékařskou péči a začali distribuovat potraviny a další základní pomoc, např. plastové plachty pro zbudování přístřeší, kanystry na vodu, mýdlo či deky. Během posledního týdne se však musely týmy kvůli celkovému nedostatku bezpečnosti v oblasti evakuovat. Pokud se k uprchlíkům v následujících týdnech nedostane další základní podpora, jejich situace se dramaticky zhorší.


Lékaři bez hranic poskytují ve východním Čadu primární a sekundární zdravotní péči, psychologickou podporu, sanitární vybavení a pitnou vodu súdánským uprchlíkům, čadským vysídlencům i obyvatelům v oblastech Abeche, Adre, Farchana, Goz Beida, Dogdoré, Guereda, Iriba a Am Timam. Z Gueredy podporují naše týmy 4 sousední zdravotnická střediska, včetně jednoho v Biraku.