Súdán/Dárfúr: Lékaři bez hranic důrazně protestují proti vypovězení dalších spolupracovníků ze země

6. Březen 2009

Rozsáhlé zdravotnické projekty byly přinuceny pozastavit aktivity. Lidé v Dárfúru se stali rukojmí politické a judiciální agendy. Lékaři bez hranic vyzývají vládu Súdánu, aby odvolala své rozhodnutí a dovolila pokračovat v životně důležité pomoci obyvatelům v Dárfúru.

Ženeva/Paříž/Chartúm/Praha, 6. března 2009 - Včera ráno oznámily súdánské úřady v Chartúmu okamžité vypovězení francouzské sekce humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic ze země. Brutální a náhlé rozhodnutí vypovědět francouzskou sekci Lékařů bez hranic následuje po středečním vypovězení holandské sekce organizace. Lékaři bez hranic jsou zděšeni nad tímto nařízením, které si očividně bere potřeby populace v Dárfúru za rukojmí politické a judiciální agendy. Organizace důrazně protestuje proti tomuto nařízení a apeluje na vládu, aby odvolala tato rozhodnutí a ihned dovolila Lékařům bez hranic pokračovat v poskytování nezávislé a nestranné humanitární pomoci.


Rozhodnutí vypovědět Lékaře bez hranic z Dárfúru je dramatickým obratem v událostech a bude mít bezprecedentní následky pro lidi v regionu. Velká část obyvatel Dárfúru je úplně závislá na mezinárodní humanitární pomoci,“ řekl Dr. Christophe Fournier, mezinárodní prezident Lékařů bez hranic. „Nečekané a náhlé zastavení našich zdravotnických programů, včetně život zachraňujících chirurgických a nutričních projektů a programů základní zdravotní péče v rozsáhlých oblastech Dárfúru, bude mít okamžitý a devastující vliv na populaci.“


Obrovské potřeby obyvatel, které zůstanou po vypovězení mnoha humanitárních organizací nepokryty, ponechávají obrovskou díru v poskytování pomoci, kterou nedokáže adekvátně pokrýt žádná z organizací zůstávajících v zemi. Základní potřeby stovek tisíců lidí budou nyní nepokryty, ať už jde přitom o potřeby zdravotnické či potravinové nebo o zajištění pitné vody a sanitace. Rovněž se tím riskuje, že zcela bez adekvátní reakce zůstane probíhající epidemie meningitidy v táborech Kalma a Niertiti, kde podle odhadů urgentně potřebuje očkování až 130 000 lidí.


Zbývající projekty Lékařů bez hranic v Dárfúru pokračují v poskytování zdravotní péče v oblastech, ve kterých pracují. Mohou tak ale pokrýt jenom zlomek potřeb obyvatel v Dárfúru


Schopnost poskytovat nezávislou humanitární pomoc v Dárfúru byla za poslední léta dramaticky oslabována, ale tyto činy súdánské vlády riskují, že odříznou humanitární pomoc od vysídlených a místních obyvatel v mnoha oblastech Dárfúru,“ dodal Christophe Fournier. „Potřeby populace se tak stávají obětí politických a judiciální cílů, což je neakceptovatelné. Apelujeme na vládu, aby okamžitě odvolala své rozhodnutí a povolila nezávislou a nestrannou humanitární pomoc pro lidi v Dárfúru.“


Lékaři bez hranic znovu zdůrazňují, že organizace je zcela nezávislá na Mezinárodním trestním soudu, nespolupracuje s ním a neposkytuje mu žádné informace.


Lékaři bez hranic pracují v Súdánu od roku 1979 a v Dárfúru od roku 2003. V posledních dnech byli Lékaři bez hranic vypovězeni z projektů poskytujících život zachraňující zdravotní péči v 5 oblastech Západního a Jižního Dárfúru, z oblastí Feina v Jebel Mara, Kalma, Muhajariya, Niertiti a Zalingei. Ve své práci prozatím pokračují týmy Lékařů bez hranic v Golo a Killin, v Západním Dárfúru, a v Kebkabiya, Kaguro, Serif Umra, Shangil Tobaya a Tawila, v Severním Dárfúru. Před vypovězením z projektů pracovalo na poskytování zdravotní péče stovkám tisíc lidí v Dárfúru více než sto mezinárodních a přibližně 1625 místních spolupracovníků.