Súdán/Dárfúr: Po příkazu opustit humanitární projekty mají Lékaři bez hranic vážné obavy o osud lidí v Dárfúru, kteří nyní zůstanou bez zdravotní péče

4. Březen 2009

Súdánská vláda informovala Lékaře bez hranic (Médecins Sans Frontières, MSF), že do středy 4. března 2009 musí stáhnout všechen mezinárodní personál z několika projektů v Západním a Jižním Dárfúru. Projekty v oblastech Zalingei, Niertiti, Muhajariya a Kalma poskytují zdravotní péči a humanitární pomoc vysídleným obyvatelům a rezidentům. Vláda svůj krok vysvětlila s tím, že nemůže zaručit bezpečnost mezinárodních spolupracovníků Lékařů bez hranic v souvislosti s očekávaným vyjádřením Mezinárodního trestního soudu týkajícím se súdánského prezidenta.

V důsledku odjezdu personálu Lékařů bez hranic budou obyvatelé v dotčených regionech ještě zranitelnější a v některých oblastech, kde jsou Lékaři bez hranic jediným poskytovatelem zdravotnických služeb, zůstanou bez přístupu ke zdravotní péči. Všechny aktivity, včetně provozování nemocnice, byly již ukončeny v Muhajariyi, kam se Lékaři bez hranic nedávno vrátili po uklidnění bojů, jež vypukly na začátku roku. Kvůli nucenému odchodu veškerého zdravotnického personálu budou Lékaři bez hranic nuceni pozastavit i poskytování zdravotnických služeb v Niertiti. To vše přichází v době, kdy byly potvrzeny případy meningitidy v Niertiti a v táboře Kalma, kde v současnosti žije 90 000 vnitřně vysídlených osob.


Lékaři bez hranic znovu a rozhodně zdůrazňují, že jsou zcela nezávislí na Mezinárodním trestním soudu, nespolupracují s ním a neposkytují mu žádné informace. Je naprosto nezbytné, aby humanitární pomoc zůstala nezávislá a nestranná a bylo tak zaručeno, že nutná zdravotní péče se dostane k těm, kteří ji potřebují. Lékaři bez hranic vyzývají strany zúčastněné v konfliktu, aby respektovaly a podporovaly naši práci a aby zaručily rychlý návrat a bezpečnost našich mezinárodních spolupracovníků.