Summit OSN k HIV/AIDS se shodl: 15 milionů lidí má mít do roku 2015 přístup k léčbě

NEW YORK/PRAHA, 10. června 2011 – Vlády účastnící se summitu OSN k AIDS učinily rozhodující krok, když se zavázaly zajistit do roku 2015 léčbu HIV pro 15 milionů lidí. Nyní budou muset přijmout okamžitá a konkrétní opatření, aby se tohoto cíle podařilo dosáhnout, oznámila mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

„Tím, že souhlasily s rozšířením dostupnosti léčby HIV pro 15 milionů lidí během následujících 4 let, se vlády zavázaly, že vezmou vážně nejnovější vědecké důkazy, že léčba HIV je současně prevencí jeho šíření, a přijmou opatření, která zachrání více lidských životů a pomohou zastavit šíření viru,“ uvedla Sharonann Lynch, poradkyně kampaně Lékařů bez hranic za dostupnost základních léků – ACCESS. „Začít se musí hned teď – každý den je třeba dostat léčbu k dalším a dalším pacientům.“

Nejnovější vědecké poznatky ukazují, že léčba HIV/AIDS je současně také jeho prevencí, protože omezuje přenos viru z osoby na osobu o 96%. Podle výzkumu UNAIDS by se tak díky ambicióznímu rozšíření léčby mohlo do roku 2020 zabránit 7 milionům úmrtí a snížit počet nových případů infekce o 12 milionů. Do roku 2015 by se pak mohl snížit počet nových infekcí o více než polovinu. Opatření si vyžádají každý rok 6 miliard USD navíc. Na druhou stranu v letech 2009 a 2010 se financování boje proti AIDS snižovalo a nedostatek zdrojů postihl Globální fond boje proti AIDS, TBC a malárii, americký vládní program PEPFAR i další programy.

„Na léčbu dnes čeká 9 milionů lidí,“ uvedl Dr. Tido von Schoen-Angerer, výkonný ředitel kampaně ACCESS. „Celý tento summit bude jen velká fraška, pokud jej nebudou následovat také konkrétní plány na urychlení rozšiřování léčby k dalším pacientům.“

Aby se epidemii skutečně podařilo zastavit, budou muset státy zajistit, aby potřebné léky zůstaly cenově dostupné. To znamená nejenom podporovat opatření, která budou stlačovat ceny, ale také zdržet se kroků v oblasti zpřísňování ochrany duševního vlastnictví, které ve skutečnosti ženou ceny léků nahoru. Právě dohody o volném obchodu mezi USA, EU a dalšími zeměmi na jedné straně a rozvojovými zeměmi na straně druhé kladou překážky konkurenci v podobě generických léků a ohrožují tak přístup k novějším cenově dostupným lékům.

„Bez cenově dostupných léků nelze zajistit rozšíření léčby,“ řekla Michelle Childs, ředitelka politické advokacie kampaně ACCESS. „V současnosti se léčí přes 6 milionů lidí a to hlavně díky tomu, že generická produkce stlačila od roku 2000 ceny první generace léků proti AIDS o 99%. Tento úspěch se bude moci u novějších a účinnějších léků zopakovat jen tehdy, budou-li odstraněny překážky pro jejich levnou výrobu. Bohužel, některé země na jednom setkání slibují, že budou léčit AIDS, zatímco na jiném setkání se za zavřenými dveřmi velmi snaží o to, aby ceny udržely vysoko a prakticky mimo dosah. Tento pokrytecký přístup musí přestat.“

Očekává se, že závěrečná deklarace Valného shromáždění OSN o AIDS na vysoké úrovni bude formálně přijata dnes, 10. června.

Lékaři bez hranic v současnosti poskytují antiretrovirovou léčbu 170 000 lidem s 19 zemích. Přes 80% antiretrovirových léků používaných v těchto programech pochází z generické produkce v Indii.

Zprávu Lékařů bez hranic „Getting Ahead of the Wave: Lessons for the Next Decade of the AIDS Response“ najdete zde.