Svědectví: Dopis ze Shamwany, D. R. Kongo

Lékařka Susanna Ericsson pracuje pro Lékaře bez hranic v Demokratické republice Kongo. V provincii Katanga se lidé strachují o své životy a prchají do okolní buše, kde se skrývají před pokračujícími boji mezi vládními silami a milicemi Mai-Mai.

Zdravotní důsledky takových přesunů jsou velmi vážné. Mnoho pacientů ztratilo přístup ke zdravotní péči, protože se nemohou dostat do středisek. Nejohroženější jsou těhotné ženy s porodními komplikacemi.

Pacientka dorazila dopoledne, hned po odjezdu té části personálu, která nebyla nezbytná pro chod zařízení. Byla tedy první pacientkou ošetřenou zúženým pohotovostním týmem.

Třiadvacetiletá žena pochází z malé vesnice Kilenge, kde není žádné zdravotní středisko. To nejbližší, v Kafumbě, je vzdálené 25 km, jenže tam už dlouho nikdo nepracuje. Nejen kvůli bojům, ale také kvůli nedostatku zdravotního personálu a léků v celé oblasti. Byla zrovna doma, když ucítila hrozné bolesti. Její těhotenství už bylo v pokročilém stavu. Vyhledala svou matku a ta nechala přivést porodní bábu a tradičního léčitele. Tři dny pila žena různé bylinné nálevy a léčitel jí ukázal několik cviků na urychlení porodu.

Čtvrtý den nebylo dítě stále na světě a její rodina už byla velmi nervózní, protože žena měla horečku, nepříjemně zapáchala a její bolesti se stále zhoršovaly. Ve tři hodiny ráno se rodina vydala do Shamwany, kde Lékaři bez hranic provozují nemocnici poskytující bezplatnou péči.

Cesta do nemocnice trvala 48 hodin. Pacientku vezli celou dobu na kole. Doprovázelo ji deset mužů a čtyři ženy, aby ji ochránili před nebezpečím a možnými nástrahami na cestě.

Okamžitě po příchodu do nemocnice byla pacientka přijatá na operační sál. Celé její tělo zachvátila vážná infekce a miminko už nežilo. Bez chirurgie Lékařů bez hranic by jistě nepřežila ani ona.

Lékaři bez hranic provozují od května 2006 referenční nemocnici v Shamwaně, která poskytuje bezplatnou zdravotní péči obyvatelům oblastí Kiambi, Mitwaba a Kilwa. Týmy zdravotníků zde léčí malárii, tuberkulózu, HIV/AIDS a podvýživu. Poskytují také porodnickou péči, péči o duševně nemocné a provádějí pohotovostní chirurgické zákroky.