Světový potravinový summit v Římě: Lékaři bez hranic poukazují na podfinancování boje proti dětské podvýživě

11. Listopad 2009

Řím/Praha, 11.listopadu 2009. Financování boje proti podvýživě ze strany bohatých zemí je v posledních sedmi let nedostatečné, uvádí zpráva Lékařů bez hranic „Malnutrition: How much is being spent?“, kterou dnes organizace zveřejnila. V důsledku špatné a nedostatečné výživy umírá ročně 3,5-5 milionů dětí mladších 5 let. Na potírání dětské podvýživy jde však zatím pouze asi 3% potřebných prostředků.

Zpráva také odhaluje enormní plýtvání v rámci stávajícího systému potravinové pomoci. Podle Lékařů bez hranic by tak lepším využitím existujících prostředků bylo možné nahradit část chybějících prostředků na léčbu a ochranu nejzranitelnější skupiny, dětí mladších 5 let.

Zpráva, publikovaná při příležitosti nadcházejícího Světového potravinového summitu, analyzuje, jak se globálnímu úsilí předcházet dětské podvýživě (jež může vést ke smrti či k trvalým následkům) nedostává potřebné finanční podpory. Bohaté země utratí ročně pouze 350 milionů dolarů z částky 12,5 miliard, která je podle Světové banky potřebná pro adekvátní boj s podvýživou v téměř 70 zemích světa.

Byla by obrovská chyba, kdyby snaha zvýšit lokální potravinovou produkci byla podpořena na úkor závazku zlepšit kvalitu a rozšířit nutriční programy,“ řekl odborník na výživu, spolupracovník Lékařů bez hranic a spoluautor zprávy Stéphane Doyon. „Zpráva dokumentuje, že nutriční intervence, které dokážou snížit počet úmrtí, jsou katastrofálně podfinancovány.“

Lékaři bez hranic využili údaje od OECD, Evropské komise, Světové banky, Nadace Billa Gatese a UNITAID a analyzovali tok financí největších mezinárodních dárců. Přestože v rámci mezinárodní pomoci jsou miliardy dolarů označeny jako „rozvojová potravinová pomoc a zajištění přístupu k potravinám“ či „krizová potravinová pomoc“, pouze 2 procenta z této částky jsou použita na intervence zaměřené na potírání dětské podvýživy.

Kromě toho jsou také existující prostředky plýtvány neefektivními postupy. Příkladem je politika vlády Spojených států, která posílá do zámoří potravinovou pomoc v naturáliích, což v konečném důsledku stojí o 600 milionů dolarů více než lokální nákup potravin.

Protože chybí strategie cílená na malé děti, dostávají děti nevhodnou stravu, která nemá nezbytné živiny potřebné k tomu, aby byly ochráněny před nebezpečnými formami podvýživy,“ uvedl dále Doyon.

Autoři zprávy také uvedli, že vlády mohou zlepšit potravinovou pomoc uvedením a financováním novější a dražší, ale zato nutričně vhodnější speciální výživy pro malé děti. Mezinárodní organizace, včetně Lékařů bez hranic, dokazují, že těžké formě podvýživy lze předcházet a léčit ji i v masovém měřítku.

Lékaři bez hranic léčili za poslední dva roky více než 300 000 podvyživených dětí ve 22 zemích. Podvýživa oslabuje imunitu a zvyšuje riziko úmrtí na zápal plic, průjmová onemocnění, malárii, spalničky nebo AIDS.

Zpráva „Malnutrition: How much is being spent?“ (0,5 MB, 15 str.) ke stažení zde.