Sýrie: „Je prakticky nemožné dostat se v Sýrii k akutní porodnické péči“

Margie Barclay je porodní asistentka, která pracovala několik týdnů v nemocnici Lékařů bez hranic na severu Sýrie. Nemocnice zahrnuje operační sál, kde se ošetřují válečná zranění a rozsáhlá popáleninová zranění, pohotovostní ambulanci a také mateřské oddělení, v němž pracovala Margie.

Proč Lékaři bez hranic v nemocnici vybudovali mateřské oddělení?

Porodnici jsme založili proto, že v celé oblasti nemají nastávající matky jinak žádný přístup k adekvátní péči. Pro ženy, jejichž těhotenství provázejí komplikace, je prakticky nemožné dostat se k akutní porodnické péči.

V komunitách je několik porodních bab, které jim mohou během normálních porodů pomoci, ale pokud dojde během porodu ke komplikacím, je velký problém najít někoho, kdo pomůže. Některá zdravotní zařízení byla během konfliktu zničena a další zůstávají v provozu jen částečně a s omezenými službami. Je tu několik soukromých nemocnic, ale spousta lidí si v nich péči dovolit nemůže.

Bývala tu síť porodních asistentek, které poskytovaly předporodní péči, ale teď se zdá, že většina žen k předporodní péči nemá žádný přístup. Konflikt také omezil dostupnost kvalitních potravin, které těhotné ženy potřebují, a mnoho z nich je kromě toho vysídlených. Tohle všechno způsobuje stres, který může mít nepříznivý dopad na těhotenství.

Jaké služby mateřské oddělení v nemocnici poskytuje?

Poskytujeme porodnické služby včetně těch pohotovostních, které vyžadují například císařský řez.

Mnoho z žen už má několik dětí – někdy 10 či 11 – a mnoho z nich už císařský řez prodělalo v minulosti. Z toho si můžete udělat obrázek, jaké tu byly porodnické služby před válkou.

Naše oddělení poskytuje také předporodní péči, včetně například profylaktické léčby během těhotenství v případě chudokrevnosti. Stejně tak poskytujeme okamžitou i následnou poporodní péči.

Ale nejde jen o porodnické služby. Poskytujeme také gynekologické služby, k nimž syrské ženy mají také dost těžký přístup, vzhledem k tomu, že mnoho z nich může navštěvovat jen ženský zdravotnický personál, kterého není dostatek.

Zhruba polovina našich pacientek přicházela z okolních vesnic, když se o nás doslechly. Hodně z nich přicházelo také s někým, kdo už u nás na oddělení předtím byl.

„Co na mě ale zapůsobilo, to byla její nezdolnost – truchlila pro své dítě, ale současně s tím nám projevovala vděčnost za péči a podporu, kterou jsme jí poskytli. Vyrazilo mi to dech.“

 

Pracovali jste s místním personálem?

Ano, spolupracovala jsem s týmem čtyř skvělých syrských porodních asistentek. Týdně jsme měly kolem 12 porodů a 50–60 konzultací. Moje syrské kolegyně se staraly o normální porody a já je podporovala během těch komplikovaných.

Všechny měly různou úroveň kvalifikace a zkušeností a tak se je k tomu ještě školila a učila novým postupům. Za možnost něco se naučit byly velmi vděčné. Kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu jsme museli přijmout jednu porodní asistentku, která měla plnou ošetřovatelskou kvalifikaci, ale porodní ještě nedokončenou. Nasávala všechny informace jako houba. Všechno, co jsem jí řekla, se snažila hned používat v praxi. Bylo to inspirující vidět takové odhodlání a oddanost.

Měli jste nějaké obzvlášť komplikované případy?

Mnoho porodů bylo normálních, ale měli jsme také nějaké obtížné. Například jednu ženu, která měla už čtyři zdravé děti, ale o to páté přišla při porodu. Jako mnoho jiných žen, které jsme potkali, i ona byla vysídlená a žila s celou rodinou v jedné místnosti ve škole. Když k nám přišla, trpěla těžkou preeklampsií, což indikuje velmi vysoký krevní tlak. Bylo zřejmé, že tím trpí už delší čas, protože její dítě nebylo moc velké. Zemřelo, když jsme se jí snažili zachránit život.

Byla typickým příkladem ženy, která nemá během těhotenství přístup k potřebné péči, a mělo to tragické následky.

Protože její život byl v akutním ohrožení, bylo její dítě na řadě až jako druhé – s tímhle dilematem je velmi obtížné se srovnat. Co na mě ale zapůsobilo, to byla její nezdolnost – truchlila pro své dítě, ale současně s tím nám projevovala vděčnost za péči a podporu, kterou jsme jí poskytli. Vyrazilo mi to dech.

Další žena, která na mě velmi zapůsobila, k nám přišla na předporodní konzultace. Když jsem se jí ptala na předchozí porody, řekla, že měla sedm dětí, ale čtyři nedávno zahynuly během výbuchu bomby v blízkém městě. U nás se jí narodilo další zdravé dítě.

Lékaři bez hranic provozují na severu Sýrie šest nemocnic. Od června 2012 do srpna 2013 zde zdravotnické týmy provedly 66.900 vyšetření, 3.400 operací a asistovaly u 1.420 porodů. Týmy Lékařů bez hranic kromě toho poskytly více než 200.240 vyšetření syrským uprchlíkům v okolních zemích.