Téměř dva týdny po zemětřesení zůstává situace v peruánském Guadalupe nadále neúnosná

“Přestože od zemětřesení v Peru uplynuly teprve dva měsíce, mezinárodní média se o situaci obětí už nezmiňují a některé pomáhající organizace začaly z oblasti odcházet. Týmy Lékařů bez hranic však nadále zůstávají a jsou tak svědky toho, jak místní lidé zoufale potřebují pomoc - lidé, na které se zapomnělo,” řekl Luis Encinas, krizový koordinátor Lékařů bez hranic.

Byl jsem naprosto šokovaný tím, co jsem viděl ve městě Guadalupe. Vypadalo to jako den bezprostředně po zemětřesení. 95% domů v centru města bylo zničeno, některé další domy byly poškozeny. Lidé nyní žijí na ulicích ve strašlivých podmínkách… Do Guadalupe nepřišla žádná pomoc, přestože leží na Pan American, na hlavní spojnici země, “ uvedl Encinas, krizový koordinátor Lékařů bez hranic, který vedl tým jedoucí v sobotu do Guadalupe – města s 12 000 obyvateli ležícího 100 km jihovýchodně od Pisco na okraji města Ica.

Zemětřesení  město Ica těžce zasáhlo, ale situace se pomalu zlepšuje a nemocnice zatím mají kapacity k pokrytí hlavních lékařských potřeb. Situace v Guadalupe je i nadále vysoce riziková. 15. srpna bylo kolem 10 200 lidí zasaženo zemětřesením o síle 8.0 Richterovy škály. Jediné zdravotnické centrum v oblasti zaznamenalo 250ti procentní nárůst lékařských konzultací. Lékaři bez hranic okamžitě nabídli pacientům zdravotnickou pomoc, darovali léky, lékařské vybavení a deky.

Navštívili jsme některé domy a našli ženu s dítětem v náručí, oba zavalila zeď,” říká Dr. Loreto Barcelo, hlavní lékař Lékařů bez hranic. “Ta žena si zlomila nohu, její holčička utrpěla mnohonásobné zlomeniny pánve. Dítě dostalo jen sádru a pak bylo propuštěno domů. Jeho matka, která potřebovala ortopedickou operaci, nebyla pravděpodobně ani ošetřena, neboť zdravotnický personál byl vytížen.”  Dnes zbytek její rodiny tráví noci na ulici v obavě z dalšího zemětřesení, matka i dítě jsou upoutáni na lůžko, zoufalí přežívají v poslední stojící části domu.

Tento příklad poukazuje na otřesené následky zemětřesení a jeho dopad na psychiku lidí. “Po více než deseti dnech bez příchozí pomoci přežívá v některých místech až 40 lidí v jednom stanu. Tito lidé se cítí opuštěni, nepohlíží se na ně jako na oběti zemětřesení,” řekl Zohra Abaakouk, zodpovědný za program duševního zdraví Lékařů bez hranic. “Lidé se snaží zorientovat jak nejlépe dokáží navzdory bolesti, spánkové deprivaci, strachu…”  Týmy Lékařů bez hranic začaly s okamžitou psychosociální podporou, aby se podařilo zmírnit utrpení lidí a zabránit zhoršení jejich duševního stavu. Lékařské týmy vedou psycho-výukové kurzy zvané “charla”, určené pro individuální potřeby.

V provizorních přístřešcích vyrobených z kartonů a prostěradel, v místech svých zbořených domů, žijí rodiny v chladu a nehygienických podmínkách. Nemají toalety, pitnou vodu a prakticky žádné místo k osobní hygieně. Lékaři bez hranic budují “místa k životu” s přístupem k vodě, s možností hygieny a použití toalet, aby lidé mohli žít v přijatelných podmínkách. Dodávka dek a dalších základních položek začne tento týden.

Pětadvacet mezinárodních i místních peruánských spolupracovníků Lékařů bez hranic pomáhá společnými silami lidem postiženým zemětřesením v Peru. Aktivity Lékařů bez hranic se zaměřují na podporu duševního zdraví, doručování lékařské péče i distribuci nepotravinových položek. Týmy pracují v  Piscu, ve vzdálenějších postižených oblastech na východě země a od nedávna i v jihovýchodní Guadalupe.