TISKOVÁ ZPRÁVA: Letadlo Lékařů bez hranic se život zachraňujícím materiálem pro Haiti znovu odkloněno

20. Leden 2010

Port-au-Prince/Praha, 20. ledna 2010. Nákladní letadlo Lékařů bez hranic s 12 tunami zdravotnického materiálu včetně léků, chirurgických potřeb a dvou přístrojů na dialýzu bylo od nedělní noci třikrát odkloněno z letiště v Port-au-Prince, a to přes opakované ujištění ze strany řízení provozu letiště, že bude moci přistát. 12 tun nákladu v letadle bylo nejdůležitější součástí dodávky, kterou přepravovalo dřívější letadlo se 40 tunami zásob a jemuž bylo zabráněno v přistání již v neděli ráno. Od 14. ledna bylo z původního cíle v Port-au-Prince odkloněno 5 letadel Lékařů bez hranic do Dominikánské republiky. Tato letadla vezla 85 tun životně důležitých zdravotnických a humanitárních potřeb, které se kvůli tomu nedostaly včas k pacientům.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

„Ve zdravotnickém středisku Martissant jsme měli 5 pacientů, kteří zemřeli v důsledku nedostatku zdravotnických zásob, které vezlo toto letadlo,“ řekl Loris de Filippi, krizový koordinátor Lékařů bez hranic v nemocnici Choscal v Cite Soleil. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Kdykoliv opustím operační sál, vidím velké množství pacientů zoufale žádajících o chirurgickou pomoc. Dnes máme v nemocnici Choscal 12 lidí, kteří nezbytně potřebují amputace. Byli jsme nuceni koupit na trhu pilu, abychom mohli v amputacích pokračovat. Bojujeme zde s časem.“

Více než 500 pacientů s akutní potřebou chirurgické pomoci bylo přeloženo ze zdravotnického střediska Martissant do sousední nemocnice Choscal, kde bylo od čtvrtka provedeno více než 230 operací. Týmy Lékařů bez hranic pracují na místě od prvních hodin po zemětřesení a tato nákladní letadla se zdravotnickým materiálem jsou životně důležitá pro  pokračování této nezbytné zdravotní pomoci pro oběti katastrofy. Lékaři bez hranic zatím poskytli základní zdravotní péči a první pomoc více než 3000 lidem a provedli přes 400 chirurgických zákroků na pěti různých místech v Port-au-Prince.

„Je to jako pracovat ve válečné oblasti,“ řekla Rosa Crestani, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v nemocnici Choscal. „Nemáme už další morfium pro pacienty trpící bolestmi. Nemůžeme akceptovat, že letadla se život zachraňujícím zdravotnickým materiálem a nemocničním vybavením jsou nadále odmítána, zatímco naši pacienti umírají. Prioritou musí být zdravotnické zásoby.“

Mnozí z pacientů byli vytaženi ze sutin zhroucených budov a jsou v ohrožení života v důsledku infekce krve a následků tzv. „crush syndromu“ (tj. stavu, kdy poškozená svalová tkáň uvolňuje toxiny do krevního oběhu, což může vést k selhání ledvin a následné smrti). Součástí odkloněných dodávek byly i přístroje na dialýzu, které jsou životně důležité pro záchranu pacientů.

Další dvě letadla s 26 spolupracovníky Lékařů bez hranic byla také odkloněny do Dominikánské republiky. V Port-au-Prince zatím úspěšně přistálo pouze 5 letadel Lékařů bez hranic s celkovým objemem zdravotnického nákladu 135 tun. Aby ovšem mohli Lékaři bez hranic pokračovat v rozšiřování krizové zdravotnické operace na Haiti, bude potřeba, aby dalších 195 tun humanitárního a zdravotnického materiálu mohlo přistát na letišti v nejbližších hodinách.

Více než 700 spolupracovníků Lékařů bez hranic (včetně 130 zahraničních) pracuje na poskytování krizové zdravotní péče pro obyvatele postižené zemětřesením v Port-au-Prince a jeho okolí. Týmy momentálně působí v nemocnicích Choscal, Trinite, Carrerour, Jacmel a ve zdravotnickém středisku Martissant. Také zřizují nafukovací nemocnici s kapacitou 100 lůžek v oblasti Delmas. Stále také pokračují v průzkumných misích do dalších oblastí mimo hlavní město, aby vyhodnotili potřeby zdejších obyvatel.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic