Tisková zpráva: Potravinová pomoc přehlíží a ohrožuje malé děti

24. Duben 2008

Ženeva, 23. dubna 2008 - Zatímco se potravinová pomoc mobilizuje v reakci na kritický růst cen potravin, mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Médecins Sans Frontières / Lékaři bez hranic varuje, že jídlo připravené pro dospělé neochrání malé děti před riziky podvýživy. Lékaři bez hranic naléhají na dárce, aby zajistili, že potravinová pomoc bude zahrnovat rovněž jídlo určené malým dětem.


Lékaři bez hranic podporují výzvy za rozšíření potravinové pomoci potřebným rodinám, nicméně samotné rozšíření pomoci nestačí.


„Podle naší zkušenosti, jakmile se zvýší cena potravin, prvními položkami, na nichž se šetří, jsou mléčné produkty, které ovšem patří mezi ty potraviny, jež děti potřebují nejvíce,“ řekla Dr. Susan Shepherd, nutriční expertka Lékařů bez hranic. „To je důvod, proč je tak důležité, aby dárcovské země neposkytovaly jen obohacenou mouku připravenou pro potřeby dospělých, ale aby také dodávaly potraviny určené přímo pro děti v růstu.“


Na některých místech, kde Lékaři bez hranic pracují, ceny potravin dramaticky rostou. Např. v Sierra Leone vzrostla na místních trzích cena cukru, mouky, oleje a rýže mezi prosincem a únorem o 40%. Tento vývoj je velice znepokojivý, protože během potravinové krize v Nigeru v roce 2005, kdy se cena prosa ztrojnásobila, naplnily se kliniky Lékařů bez hranic podvyživenými dětmi.


Obvyklá potravinová pomoc se pro malé děti nehodí, protože obohacené moučné směsi neobsahují všechny potřebné živiny, které děti získávají z živočišné stravy, např. z mléka. Bez těchto nezbytných živin nejsou děti chráněny před podvýživou, která způsobuje, že jsou náchylnějšími k infekčním nemocem, a sama může být smrtelná.


„Bohužel dárci v případě výživové pomoci stále vycházejí z přesvědčení, že jedno univerzální jídlo je prospěšné pro všechny,“ řekla Dr. Shepherd. „Špatná potravinová pomoc může ale znamenat, že děti budou zcela zbytečně trpět podvýživou a onemocní nebo zemřou.“


Z nutričně-fyziologického hlediska je rozhodujícím obdobím pro děti věk od 6 měsíců do 2 let. Po šesti měsících matky obvykle začínají doplňovat mateřské mléko další stravou. Ovšem pro matky žijící v nutričně problematických oblastech, jakými jsou např. regiony tzv. Afrického rohu, Sahelu či některé oblasti v Asii, je obtížné naplnit veškeré potřeby svých dětí, ať už proto, že vhodné potraviny jsou příliš drahé, nebo vůbec nejsou dostupné. Při růstu cen potravin se situace stává ještě akutnější.


Změnit potravinovou pomoc tak, aby vyhovovala i potřebám dětí, je možné. Nutričně bohaté potraviny zaměřené na konkrétní potřeby malých dětí existují a úspěšně jsou používány státními i mezinárodními organizacemi. Pro výživu dětí jsou k dispozici energeticky bohaté pasty obsahující všechny nezbytné živiny včetně sušeného mléka, které nevyžadují přípravu, přidávání vody, ani uchovávání v chladu.


V ideálním případě by rodiny měly být schopny živit své děti dostatečně různorodou stravou. V případě, že to možné není, měly by být dostupné potravinové doplňky, které děti před podvýživou ochrání. Lékaři bez hranic vyzývají dárcovské země, aby změnily současnou potravinovou pomoc a vyvinuly strategie pro poskytování takových potravinových doplňků.

Podvýživa je zdravotnická krize, která každý rok přispívá ke smrti 5 milionů dětí do 5 let. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že na celém světě je 178 milionů podvyživených dětí a že v každém okamžiku trpí vážnou formou podvýživy 20 milionů z nich.