Tuberkulóza - komunitní léčba v Jihoafrické republice

23. Únor 2015


[Pro české titulky klikněte na ikonu "cc" na spodní liště spuštěného videa]

Khayelitsha je jeden z největších městských okrsků v Jihoafrické republice, který má kolem půl milionu obyvatel a nachází se 30 až 40 km od Kapského města. Je to jedno z míst s nejvyšším výskytem tuberkulózy a HIV v zemi.

Lékaři bez hranic zde založili program decentralizované péče pro lidi s rezistentní formou tuberkulózy, která je odolná vůči běžně užívaným lékům.

Léčba rezistentní tuberkulózy spočívá v kombinaci různých antibiotik, kdy pacienti musí často brát až 17 tablet denně po dobu dvou let. Současně má také často vážné vedlejší účinky, od trvalé nevolnosti až po hluchotu. To vše činí léčbu rezistentní formy tuberkulózy velmi bolestivou a obtížnou nejen pro nemocné, ale i jejich rodiny, a vede tak k tomu, že mnoho pacientů léčbu nedokončí.

Model decentralizované péče praktikovaný Lékaři bez hranic v jihoafrické Khayelitsha se soustředí kolem pacienta s cílem zlepšit podmínky a výsledky léčby, včetně lepší diagnostiky a co nejrychlejšího začátku léčby. Tento model umožňuje pacientům léčit se pod dozorem a s podporou ambulantně na klinikách v místě svého bydliště. Mohou se léčit a přitom zůstat doma s podporou své komunity a rodiny.

Natočeno v březnu 2001, Khayelitsha, Jihoafrická republika