Uganda: Týmy Lékařů bez hranic čelí epidemii Eboly v Bundibugyu a Kikyu

Kampala/Ženeva, 7. prosince, 2007. 29. listopadu potvrdilo ugandské ministerstvo zdravotnictví výskyt Eboly na západě země. Po rychlém vyhodnocení situace zřídili Lékaři bez hranic izolační jednotky ve zdravotnickém středisku v Kikyu a v nemocnici v Bundibugyu.

V současné době byla v Ugandě potvrzena dvě ohniska horečky Ebola, v Kikyu a Bundibugyu. Rozsah epidemie není dosud znám.

K 6. prosinci bylo v nemocnici v Bundibugyu a ve zdravotnickém středisku v Kikyu zaznamenáno celkem 93 případů. 22 lidí zemřelo, včetně 4 ošetřovatelů. Laboratorně byl virus potvrzen v devíti případech.

Ebola je vysoce infekční horečka, pro kterou dosud neexistuje žádná léčba. V současnosti známé kmeny viru způsobují smrt v 50-90% případů. Proto musí být podezřelé případy rychle izolovány a zdravotnický personál musí přísně dodržovat stanovené ošetřovatelské postupy.

1. prosince zřídil tým Lékařů bez hranic, složený ze 12 specialistů na krvácivé horečky, v těchto oblastech dvě izolační jednotky. 5. prosince bylo v nemocnici v Bundibugyu ošetřeno 25 pacientů. Mezi 1. a 5. prosincem zde bylo přijato 9 nových pacientů a počet hospitalizací denně roste. Ke stejnému dni bylo v Kikyu hospitalizováno 15 pacientů.

V postižených oblastech organizují Lékaři bez hranic informační kampaně, aby se omezilo riziko šíření infekce, především během pohřbívání zemřelých pacientů.

V nejbližších dnech bude tým Lékařů bez hranic rozšířen o další zdravotnický a nezdravotnický personál. Co nejdříve pak začne vyhledávat osoby, které byly v kontaktu s nemocnými, a monitorovat podezřelé případy v okolních městech.

Lékaři bez hranic úzce spolupracují s ugandským ministerstvem zdravotnictví a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Organizace rovněž reagovala na epidemii Eboly v ugandském Gulu v roce 2000.