Update: Lékaři bez hranic pokračují v poskytování krizové pomoci obětem zemětřesení

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic v Port-au-Prince ošetřují velký počet lidí přicházejících se zlomeninami, zraněními hlavy a dalšími traumatickými zraněními způsobenými zemětřesením. Ve čtyřech polních nemocnicích Lékařů bez hranic postavených nedaleko poškozených zdravotnických zařízení organizace bylo ošetřeno již více než 1000 pacientů. Největší starostí je obrovská potřeba ošetření raněných a chirurgických zákroků.

Jeden z týmů se stěhuje do největší veřejné nemocnice v distriktu Cite Soleil, kde Lékaři bez hranic již v minulosti působili, a kde je operační sál. Týmy v Port-au-Prince se pokoušejí identifikovat další zdravotnické struktury, které nejsou poškozeny a mohly by být použity jako zázemí pro poskytování chirurgické péče.

Další polní nemocnice Lékařů bez hranic, vybavená dvěma operačními sály a oddělením s kapacitou 100 lůžek, by na místo měla dorazit letadlem v nejbližších 24 hodinách, společně s chirurgy a anesteziology. 

Dostupné zásoby jídla, vody a materiálu na zbudování přístřeší jsou malé. Nicméně zdravotnický materiál zatím vyčerpán není a další je již na cestě. 

„Zásobování bylo v Port-au-Prince vždy problematické, ale nynější situace je mnohem horší,“ uvedl Vincent Hoedt, jeden z koordinátorů krizové pomoci Lékařů bez hranic na Haiti. „Panují tedy velké obavy o zdraví lidi, kteří jsou už nyní oslabeni svými zraněními. Je rovněž velký nedostatek pohonných hmot a dalších základních surovin, což ovlivňuje provoz různých pro život důležitých zařízení.“

Výzvou je také dopravit do oblasti další zdravotnický personál Lékařů bez hranic a potřebný materiál. Do Port-au-Prince se zatím dostalo jen jedno. To přiletělo z logistického centra Lékařů bez hranic v Panamě a dopravilo na místo 25 tun humanitárního a zdravotnického materiálu, včetně 3 krizových zdravotnických sad, přikrývek, plastových plachet, stanů, kanystrů, hygienických balíčků a souprav na vaření. Dalších 7 letadel již bylo vypraveno nebo brzy na Haiti odletí. Stávající týmy v nejbližší době posílí dalších 80 expertů Lékařů bez hranic, včetně 1 chirurga a 1 logistika z České republiky.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic