Video: Haiti - rok poté

Tento film mapuje rozsah a vývoj poskytované pomoci od lednového zemětřesení až do konce roku, kdy Haiti zasáhla další velká pohroma v podobě epidemie cholery. Během této doby a krizí Lékaři bez hranic ošetřili přes 400 000 pacientů.


[Anglicky s českými titulky, 5:45 min]

Je to rok, co 12. ledna 2010 zasáhlo ostrovní stát Haiti zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Zkáza zasáhla hlavní město Port-au-Prince a další města v zemi. Katastrofa za sebou nechala 200 000 mrtvých a stejně tolik zraněných. Lékaři bez hranic na katastrofu reagovali okamžitě. Přestože jejich 3 nemocniční zařízení, která byla v provozu v Port-au-Prince ještě před katastrofou, byla zcela nebo částečně zničena a osobně postiženi byli i mnozí spolupracovníci organizace a jejich rodiny, začaly zdravotnické týmy ihned poskytovat v provizorních podmínkách na ulici první pomoc zraněným.

Za krátko pak do země dorazily první zásilky zdravotnického a humanitárního materiálu a desítky chirurgů, lékařů, zdravotních sester či logistiků, kteří neuvěřitelně rychle rozšířili záběr poskytované pomoci. Jen za první 3 měsíce od zemětřesení ošetřili Lékaři bez hranic přes 165 000 pacientů a vykonali 5 700 velkých operací, což z organizace učinilo největšího poskytovatele chirurgické péče v zemi.

Tento film mapuje rozsah a vývoj poskytované pomoci od začátku až do konce roku, kdy Haiti zasáhla další velká katastrofa v podobě epidemie cholery, během níž Lékaři bez hranic léčili v desítkách svých center již více než 91 000 nakažených.

Film rovněž připomíná, že tato rozsáhlá pomoc a práce stovek oddaných místních i zahraničních spolupracovníků by nebyla možná bez štědré podpory stovek tisíc našich dárců z celého světa. Ti v roce 2010 poskytli organizaci na krizovou pomoc na Haiti 104 milionů eur. Všechny tyto prostředky byly během krizové pomoci po zemětřesení a současné epidemie cholery ještě v roce 2010 použity.