Záplavy na severu Nigérie vyhnaly z domovů 100.000 lidí

Záplavy na severu Nigérie se zhoršily 8. září poté, co se zhroutila část přepadu vodní nádrže Rima v blízkosti města Goronyo (stát Sokoto). Desítky vesnic byly zaplaveny a více než 100.000 lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Lidé v postižených vesnicích se před stoupající vodou snažili ochránit pytli s pískem, tisíce hliněných domků však byly zničeny. Lidé se často se svými rodinami po prsa brodili záplavovou vodou a s nemnohým zachráněným majetkem na hlavě. Ti, kteří měli štěstí, nalezli útulek u svých příbuzných a sousedů. Ostatní žijí v improvizovaných přístřešcích z plastových plachet a tyčí kdekoli, kde našli suchý kus země. Tisíce lidí také vyhledaly útočiště na střední škole v Goronyu, kam se uchýlili i se svým dobytkem. Podmínky ve škole jsou velmi stísněné a nehygienické. Vysídlení lidé nevědí, kdy se budou moci vrátit domů, aby zachránili vše, co z jejich domovů zůstalo.

Kromě toho že ztratili své domovy a majetek, mnozí také přišli o veškerou úrodu a zásoby potravin. V oblasti, kde lidé bytostně závisí na zemědělství, se jedná o ztrátu celého živobytí. V nadcházejících měsících tak budou rodiny čelit vážnému problému získat dostatek potravin.


© Chris Houston/MSF. 8. září 2010, Sokoto - Nigérie.

V reakci na první záplavy z 1. září distribuovali Lékaři bez hranic deky a moskytiéry pro tisíce vysídlených a zprovoznili systém distribuce pitné vody. V nadcházejících dnech bude uskutečněna ještě rozsáhlejší distribuce humanitární pomoci pro 60.000 lidí, zahrnující nepromokavé plachty, deky, moskytiéry a mýdlo. Lékaři bez hranic kromě toho budou poskytovat 600.000 litrů pitné vody denně.

Záplavami byly postiženy i vesnice 200 km vzdálené od přehrady a plný rozsah katastrofy a skutečný počet postižených není dosud znám. Lékaři bez hranic budou pokračovat v průzkumu v zasažených oblastech. „Je ale obtížné získat přesnou představu,“ říká projektový koordinátor Lékařů bez hranic Chris Houston, „protože silnice jsou odříznuté a tak se musíme spoléhat na informace z doslechu.“