Záplavy v Mexiku

29. října vedly ničivé deště k protržení hráze. Následně byla oblast zaplavena vodou do výšky 2 metrů, v nejníže položených oblastech dokonce až do 4 metrů. Lékaři bez hranic proto do postiženého regionu vyslali tým složený z lékařů a logistiků, aby zhodnotil situaci a poskytl potřebnou pomoc. Pětičlenný tým dorazil do Villahermosy 5. listopadu a okamžitě začal pracovat zejména v těžko dostupných okolních oblastech.

Obyvatelé nejvíce postižených oblastí států Tabasco a Chiapas byli nuceni utéct a hledat útočiště v dočasných přístřešcích zřízených mexickou armádou nebo vystavěných svépomocí. Následky záplav obvzláště trpí oblast kolem Villahermosa, hlavního města státu Tabasco. Domovy muselo opustit 75 000 lidí. Někteří obyvatelé však ze strachu z rabování raději zůstali ve svých příbytcích a nyní se nalézají izolováni od okolního světa.

Rozsáhlá akutní pomoc Mexika

Regionální a federální vlády reagovaly velice rychle. S pomocí armády, civilní obrany, mexického Červeného kříže a enormní veřejné podpory z celé země poskytly většině postižených adekvátní pomoc. Venkovským oblastem u Villaremosy se však dostalo jen malé nebo žádné asistence. V těžce dostupných regionech vznikají problémy se zásobováním pitnou vodou a potravinami.

Rozdělování pomoci v izolovaných oblastech

Lékaři bez hranic rozdělují mezi 3 000 rodin v okolí vesnice Nacajuca tzv. „hygienické sety“ obsahující mýdlo, kanistry na vodu, atd. Zdravotnický tým paralelně poskytuje konzultace s využitím mobilní kliniky.

Další tým Lékařů bez hranic pracuje v regionu Frontera ležícím severovýchodně od Villahermosy. Tamní pozemní cestou se není možné dostat k bažinatým oblastem obývaným především rybáři. Proto se potřebná pomoc obyvatelům dopravuje lodí; započalo se i se zdravotnickými konzultacemi.

V sousedním státu Chiapas přišlo při sesunech půdy o život 6 lidí. Přesto průzkum Lékařů bez hranic provedený v této části země nepotvrdil potřebu intervence. Voda v těchto hornatých oblastech ustupuje rychleji než v Tabascu, do kterého naopak stéká všechna voda z Chiapasu.

Ústup vody a zdravotní rizika

Ve spolkové zemi Tabasco pomalu ustupující voda postupně odhaluje rozsah škod. Několik dní se objevují zprávy o podezřelých případech průjmů. Kromě toho rostou obavy, že se ve stojaté vodě rozmnoží komáři a prudce naroste počet případů onemocnění malárií. Protože je horečka Dengue je v této oblasti endemická, byly přijaty potřebná opatření: týmy Lékařů bez hranic sledují výskyt případů této nemoci a připravují se na možnost propuknutí epidemie.