Zemětřesení na Haiti: Den pátý - Chirurgické týmy Lékařů bez hranic pracují nepřetržitě

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

17.1.2010

Lékaři bez hranic se nadále snaží vypořádat s obrovskou potřebou život zachraňujících chirurgických operací na Haiti poté, co zemi minulý týden zasáhlo zemětřesení. Týmy pracují nepřetržitě a snaží v maximální možné míře rozšiřovat své operační kapacity, včetně vyhledávání dalších funkčních a použitelných zařízení pro poskytování zdravotní péče a přípravy prostor pro postavení nafukovací polní nemocnice, která je na cestě.

V nově zprovozněné nemocnici v oblasti Carrefouru poskytly chirurgické týmy Lékařů bez hranic během krátké doby přes 90 operací. Další tým provedl 20 operací v provizorních prostorách upraveného přepravního kontejneru. Na cestě je další materiál, ale příjezd nafukovací nemocnice se dvěma operačními sály byl zpožděn, jelikož první ze dvou letadel s vybavením nemocnice nedostalo 16. ledna povolení k přistání na letišti v Port-au-Prince. Letadlo bylo odkloněno do Dominikánské republiky a jeho náklad je nyní převážen do Port-au-Prince po zemi. Druhému z letadel s polní nemocnicí se úspěšné podařilo přistát v Port-au-Prince v neděli, Lékaři bez hranic jsou ovšem stále znepokojeni zpožďováním životně důležitých dodávek.

Týmy Lékařů bez hranic také vyhodnocují podmínky v okolních městech nedaleko metropole. S pomocí helikoptéry byly schopny navštívit město Jacmel na jižním pobřeží ostrova, které bylo z 80% zničeno. Další kolegové navštívili Léogâne vzdálené asi hodinu od Port-au-Prince, Grand Goave a také Petit Goave. Tisíce lidí z metropole uprchly do Saint Marc, oblasti méně poškozené zemětřesením. Lékaři bez hranic začali s evaluací této oblasti a plánují zde v nejbližší době zahájit činnost, vzhledem k tomu, že i zdejší nemocnice jsou zaplaveny stovkami zraněných.

Přes problémy s transportem se Lékařům bez hranic podařilo dostat do Port-au-Prince od 13. ledna 4 nákladní letadla s materiálem a personálem. Na Haiti po zemětřesení přijelo již více než 100 mezinárodních spolupracovníků Lékařů bez hranic, kteří doplnily týmy působící na místě již před zemětřesením. Nový personál zahrnuje chirurgy, anesteziology, nefrology a psychology. Někteří z nich museli přijet po zemi z Dominikánské republiky.

Podle svědectví našich týmu, podmínky se zatím nezlepšují a ulice zůstávají plné zoufalých lidí. Dalším stresovým faktorem pro zdejší obyvatele je také panující nedostatek pitné vody a potravin.

Lékaři bez hranic se nadále snaží zkontaktovat se zbývajícími haitskými spolupracovníky, kteří jsou dosud nezvěstní. Víme, že někteří z našich kolegů neštěstí nepřežili, ale vzhledem k problematickému spojení se nám dosud nepodařilo získat informace o všech z nich.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic