Zemětřesení na Haiti: Den třetí

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Situace na místě

Lékaři bez hranic na Haiti dosud ošetřili více než 1500 pacientů a příliv nových zraněných neustává. Týmy dělají vše, co je v jejich silách v rámci poskytování akutní první pomoci, ale potřeba chirurgické péče je enormní. Největší překážky v poskytování pomoci souvisí s omezenou kapacitou letiště a přesunem lidí a materiálu.

Všechna tři zdravotnická zařízení Lékařů bez hranic byla zemětřesením poškozena: zdravotnické středisko ve slumu Martissant, traumacentrum Trinite (s kapacitou 60 lůžek) a porodnické zařízení Maternité Solidarité (75 lůžkové zařízení na poskytování emergentní porodnické péče). Většina pacientů byla ošetřena v polních nemocnicích, které byly vystavěny nedaleko poškozených zdravotnických zařízení.

Více než 300 pacientů bylo převezeno z provizorního zdravotnického zařízení ve slumu Martissant do nemocnice Choscal v Cite Soleil, která zahájila poskytování chirurgické péče. Z poškozené nemocnice Maternité Solidarité byl zachráněn zdravotnický materiál a vybavení. Pacienti jsou nyní ošetřováni na přilehlém parkovišti. Zároveň se zkoumá stav dvou nových lokalit, kde by se mohlo začít s poskytováním chirurgické a pohotovostní péče. Pacienti z poškozené nemocnice Trinite jsou ošetřováni v nově zbudované polní stanové nemocnici.

Nová operační jednotka bude zprovozněna v nejbližších dvou dnech v Petionville. Stávající polní nemocnice Lékařů bez hranic budou zachovány pro poskytování základní první pomoci. Nově otevíraná zařízení pak budou sloužit pro pacienty potřebující chirurgické ošetření.

Na Haiti dorazily první týmy, které posílily již přítomný zdravotnický personál. Další týmy jsou na cestě ze Santo Domingo, Miami a Bordeaux.

Priority

K prioritám nejbližších dnů patří stabilizace zraněných, přesun vážně zraněných k zajištění specializované péče, obnovení porodnické péče, vyhodnocení potřeby psychologické pomoci a posílení týmů, které posledních 72 hodin pracovaly nonstop. Je také potřeba zabezpečit základní potřeby jako je voda, jídlo či plastové plachty potřebné pro zbudování přístřeší.

Pomoc na cestě

V nejbližších hodinách by měla na místo dorazit nafukovací nemocnice, která bude umístěna v oblasti Delmas.

První nákladní letadlo s humanitárním materiálem již dorazilo do Port-au-Prince. Očekává se, že další dorazí v sobotu do Santo Domingo, hlavního města sousední Dominikánské republiky.

V pátek odletí z Evropy další 3 nákladní letadla obsahující zdravotnický materiál včetně chirurgických potřeb a materiál na zabezpečení pitné vody a sanitace.

Spolupracovníci Lékařů bez hranic

Mezinárodní spolupracovníci Lékařů bez hranic jsou v pořádku, v noci spí venku ve stanech kvůli možným následným otřesům. Někteří z místních kolegů nicméně dosud hledají své rodiny.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic