Zemětřesení na Haiti: Poskytování akutní zdravotní péče pokračuje, zatímco týmy čelí novým úkolům

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Týmy Lékařů bez hranic v Port-au-Prince a v jeho okolí jsou stále zaměstnány ošetřováním a operacemi těch, kteří byli zraněni během zemětřesení před devíti dny. Na operačních sálech svých větších zdravotnických center v metropoli se Lékaři bez hranic zaměřují zejména na poskytování chirurgické péče. Se začátkem činnosti mobilních klinik však čelí novým úkolům, k nimž patří dodávky vody a zajištění pooperační péče.

S rostoucím počtem pacientů, kterým byla poskytnuta chirurgická péče (více než 900), a s rostoucím počtem pacientů životně závislých na dialýze (kvůli selhání ledvin v důsledku vnitřních zranění utrpěných při zemětřesení) narůstá také potřeba odborné a dlouhodobé péče, včetně rehabilitace a psychologické pomoci. Ve stejnou dobu dochází k celkovému rozmachu chirurgických kapacit, spolu s tím, jak se zapojují další zdravotnické organizace a armáda. K vzhledem k nezbytnosti zajištění pooperační péče, jejíž potřeba bude čím dál tím více narůstat, začínají Lékaři bez hranic připravovat jednotky pooperační péče.

„Když máte tolik zraněných lidí s hlubokými ranami, otevřenými zlomeninami či rozdrcenými končetinami, tak je samozřejmě nejlepší postupovat co nejrychleji a v co největším rozsahu,” vysvětluje Xavier Lassalle, jeden ze zdravotnických specialistů Lékařů bez hranic. „Mnoho z krizových chirurgických týmů zpravidla nezůstává déle než několik týdnů. Ale potřeba následné chirurgické a obecně zdravotní péče bude trvat ještě dlouhé měsíce. Většina zraněných má na svých končetinách infikované rány a tak budou muset podstoupit řadu chirurgických zákroků, mnoho z nich také čekají ortopedické a rekonstrukční operace. To vše bude vyžadovat několikatýdenní pooperační péči.“

Snahu zabezpečit vhodné prostory pro práci Lékařů bez hranic komplikují následné otřesy a další škody, k nimž tak dochází. Po posledních otřesech se ukázalo, že nemocnice v Carrefouru, jedno z klíčových center Lékařů bez hranic pro poskytování chirurgické a všeobecné péče, již není zcela bezpečná a tak se zařízení musí přesunout do nedaleké školy. Zřícení hrozí také budově nemocnice Pacot a tak i zde dochází k přesunu pacientů na jiné místo. Naopak nemocnice Lékařů bez hranic Choscal je i nadále bezpečná a provoz na operačních sálech nepřetržitě pokračuje, třebaže mnozí pacienti dávají přednost venkovním lůžkovým stanům.

V některých částech města Lékaři bez hranic zahajují provoz mobilních klinik. V oblastech Carrefour Feulle a sousedství Delmas 77 začínají týmy vyhledávat lidi, kteří stále potřebují ošetření po zemětřesení či základní zdravotní péči. Mobilní kliniky vyjíždějí i do dalších míst, např. Grand Goave a Duforf. Nově se začala zdravotnická pomoc, včetně chirurgických operací i ve městě Leogane. Kromě toho se rozběhl projekt dodávek pitné vody pro 7000 lidí, kteří ztratili své domovy. Týmy Lékařů bez hranic i nadále pokračují v průzkumných výjezdech do oblastí mimo metropoli, kde dosud chybí zdravotní péče.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic