Zemětřesení na Haiti: rozšiřující se kapacity pomoci nestačí na narůstající potřeby

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

18.1.2009

Týmy Lékařů bez hranic jsou nadále pod velkým tlakem, snaží se identifikovat další zařízení pro zajištění akutních chirurgických zákroků a dostat do země další zdravotnický materiál. Zdravotníci poskytli v Port-au-Prince základní ošetření a první pomoc více než 3000 lidí a chirurgickou operaci asi 400 pacientům. K nejčastějším zraněním patří otevřené zlomeniny, zranění hlavy a infikované rány, které vyžadují amputaci. Lékaři bez hranic také vyjíždějí do oblastí mimo metropoli a připravují se na rozšíření zdravotnické pomoci pro lidi žijící v okolních oblastech.

Zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic Marie-Christine Ferir uvedla, že celková situace je nadále velmi složitá a zranění lidé jsou čekají příliš dlouho na pomoc. „Nemocnice, které přečkaly zemětřesení, jsou plné. Přestože s rozšířením kapacit Lékařů bez hranic a s příchodem dalších organizací mírně narostly chirurgické kapacity v Port-au-Prince, je to stále příliš málo na to, aby byla zajištěna pomoc tomu obrovskému počtu pacientů potřebujících neodkladně chirurgickou péči. Musíme se soustředit na lidi s nejvážnějšími zraněními, kde jde o život.“

Jednotlivé části nafukovací nemocnice se dvěma operačními sály se v pondělí konečně sešly v Port-au-Prince. Některé dorazily na letiště v Port-au-Prince v neděli a zbytek musel být dopraven po zemi z Dominikánské republiky. Týmy již identifikovaly vhodnou lokalitu pro nemocnici a v již v neděli zahájily přípravné práce, aby nemocnice mohla být vztyčena a otevřena co nejdříve.

Další týmy mezitím navštěvují oblasti mimo hlavní město, kde nacházejí velký počet zraněných lidí. Zdravotnickou pomoc, včetně chirurgických operací, začali Lékaři poskytovat již v pátek v Carrefouru. Další zdravotnické centrum bylo otevřeno také v těžce postiženém poškozeném Leogane na západ od hlavního města. Na jižním pobřeží blízko epicentra zemětřesení ve městě Jacmel bylo zničeno kolem 60% budov. Místní nemocnice se částečně zhroutila, ale operační sál je i přesto použitelný. Lékaři bez hranic zde co nejdříve začnou s poskytováním pomoci. Otevření těchto nových kapacit nicméně komplikuje fakt, že kvůli neprůjezdnosti přístupových cest je nutno sem veškeré zásoby dopravit pomocí helikoptéry. Ve městě Saint Marc, vzdáleném asi 40 km severně od metropole, nejsou škody tak velké. Shromáždil se zde ale velký počet obyvatel z Port-au-Prince a proto Lékaři bez hranic předpokládají, že i zde zřídí zdravotnické centrum.

Velké obavy Lékařům bez hranic způsobuje situace se zásobování zdravotnickým materiálem. V posledních 6 dnech bylo využita značná část zásob, které jsme měli na místě již před katastrofou, a zásobování novým materiálem je kvůli malé propustnosti letiště velmi omezené. Mnoho letů je odkláněno do sousední Dominikánské republiky, odkud musí být materiál převážen pozemní cestou po často ucpaných cestách. Kvůli tomu bylo zpožděno zprovoznění polní nafukovací nemocnice Lékařů bez hranic. V neděli pak bylo do Dominikánské republiky odkloněno další z nákladních letadel Lékařů bez hranic se zdravotnickým a humanitárním materiálem.

Situace se naopak zlepšila z hlediska zdravotnického personálu v postižených oblastech. Po zemětřesení byli schopni Lékaři bez hranic na místo dopravit dalších více než 130 mezinárodních spolupracovníků, kteří posílili již přítomné a zcela vyčerpané týmy. Od začátku katastrofy bylo v týmech aktivních také mnoho našich místních kolegů, kteří se zapojili do krizové reakce navzdory tomu, že sami byli zemětřesením velmi postiženi, přišli o své domovy a mnohdy i rodiny. Bohužel se nám dosud nepodařilo získat zprávy o všech našich místních zaměstnancích, z nichž mnoho pravděpodobně při katastrofě přišlo o život.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic