Zemětřesení na Haiti: Tři měsíce poté

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém
zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Lékaři bez hranic na začátku roku 2010 provozovali v Port-au-Prince 4 zdravotnická zařízení, kde poskytovali primární a sekundární péči, první pomoc a akutní úrazovou péči, chirurgické a porodnické služby. Po zemětřesení reagovali Lékaři bez hranic okamžitě na ohromné zdravotnické potřeby a počet zařízení vzrostl na 26 - zahrnoval nemocnice, pooperační zařízení, rehabilitační centra a všeobecná zdravotnická střediska. Následně po konsolidaci některých zařízení se jejich počet zredukoval na nynějších 19 zdravotnických center a 3 mobilní kliniky. Lékaři bez hranic ve svých zařízeních provozují 16 operačních sálů a mají lůžkovou kapacitu pro více než 1200 pacientů. Od zemětřesení ošetřili více než 92 000 pacientů a poskytli na 5000 chirurgických zákroků.

Přehled
Měnící se potřeby
Přístup ke zdravotní péči
Cíle Lékařů bez hranic
Operační výdaje Lékařů bez hranic


  Pomoc Lékařů bez hranic na Haiti v číslech  
  (data platná ke 4.4.2010)
  Počet
  Personál
  3 228 
  Zdravotnická zařízení
  19 
  Operační sály
  16 
  Mobilní kliniky
  3 
  Lůžka
  1 237 
  Pacienti - celkem ošetření
  92 486  
  Pacienti - celkem chirurgických zákroků
  4 961 
  Pacienti - pooperační péče
  10 829  
  Pacienti - úrazy (násilí)
  1 024 
  Pacienti - úrazy (ostatní)
  6 225 
  Pacienti - psychologická péče
  40 246 
  Balíčky nepotravinové pomoci distribuované
  33 281 
  Stany distribuované
  21 937 
  Voda distribuovaná (krychlové metry denně)
  870 
  Latríny zbudované
  450 
  Sprchy zbudované
  101 


Přehled

Lékaři bez hranic na Haiti pracují již od roku 1991 a proto také byli schopni na katastrofu okamžitě reagovat. Zdravotnická zařízení organizace byla při zemětřesení těžce poškozena a tak týmy pracovaly v provizorních podmínkách - prováděly triáž, poskytovaly první akutní pomoc a chirurgické zákroky všude, kde to bylo možné, a téměř denně do země přivážely stovky tun zásob. V historii organizace jde o jednu z největších krizových intervencí. Veškerá pomoc se přitom od počátku uskutečňuje s aktivní a neúnavnou účastí stovek haitských spolupracovníků navzdory těžkým a bolestným ztrátám, které oni sami a jejich rodiny utrpěly.

Tři měsíce po zemětřesení pokračují Lékaři bez hranic stále v práci a i nadále se snaží pokrývat okamžité akutní i dlouhodobé potřeby Haiťanů. Jako zdravotnická humanitární organizace se Lékaři bez hranic soustředí na poskytování přímé zdravotnické pomoci, včetně zlepšování celkových životních podmínek majících přímý dopad na zdraví obyvatel.

Přístup ke zdravotnické pomoci byl na Haiti omezen již před lednovým zemětřesením. Země měla nejvyšší mateřskou úmrtnost na západní polokouli, státním nemocnicím chyběl personál, léky i vybavení a v přístupu k základní zdravotní péči bránily mnoha obyvatelům platby za péči ve zdravotnických zařízeních.

Zemětřesení ještě zhoršilo tuto situaci, zničilo valnou část infrastruktury v metropoli, včetně zdravotnických zařízení (podle odhadů ministerstva zdravotnictví bylo v nejhůře postižených oblastech poškozeno či zničeno více než 60% zdravotnických zařízení) a přinutilo mnoho obyvatel přežívat v provizorních táborech, kde buď pitná voda, jídlo, hygiena a zdravotní péče nebyly dostupné vůbec, nebo jen v nedostatečné kvalitě a množství. [Zpět]

Měnící se potřeby

V prvních dnech po katastrofě patřily k prioritám akutní první pomoc a život zachraňující chirurgie. Stejně tak bylo nutné identifikovat či zbudovat nová zařízení pro poskytování pomoci a vybavit je potřebným materiálem, ať už se přitom jednalo o stany, kontejnery, školní třídy, turistickou kancelář, plnírnu lahví nebo nafukovací nemocnici, kterou Lékaři bez hranic postavili na fotbalovém hřišti.

Potřeby se postupem času měnily a narůstal význam pooperační péče, psychologické péče a fyzioterapie, stejně jako distribuce stanů a základních potřeb, poskytování pitné vody či budování sanitárních zařízení.

Mnozí z těch, kteří přežili, utrpěli při zemětřesení vážná a komplikovaná zranění. Tato zranění vyžadovala nejen akutní ošetření těsně po katastrofě, ale vyžadují i dlouhodobou následnou péči. Podobně jsou na tom i pacienti trpící chronickými potížemi, ženy, které potřebují před- a poporodní péči, stejně jako pacienti, kteří onemocněli či teprve onemocní v důsledku špatných životních podmínek. [Zpět]

Přístup ke zdravotní péči

Lékaři bez hranic již v minulosti zdokumentovali, že mnozí Haiťané s omezenými příjmy byli nuceni zříci se léčby kvůli jejímu zpoplatnění. Před zemětřesením žilo kolem 70% obyvatel s méně než 2$ na den a nyní jsou pracovní příležitosti ještě vzácnější než předtím.

Zatímco haitská vláda, mezinárodní společenství a dárcovské organizace pokračují v rozvoji plánů na pomoc a obnovu Haiti, Lékaři bez hranic naléhají na všechny zúčastněné, aby jejich prioritou bylo efektivní využití zdrojů. Ty mají zaručit vybudování dostatečně financované, zásobované a personálně vybavené zdravotnické infrastruktury, která bude schopna reagovat na zdravotnické potřeby obyvatel a zůstane přístupná celé haitské populaci. Vyjadřovaná vůle učinit tak se proto musí odrazit i v konkrétních činech. [Zpět]

Cíle Lékařů bez hranic

Cíle Lékařů bez hranic se nemění a i nadále zahrnují pokračování pomoci poskytované před zemětřesením a krizové pomoci následující zemětřesení. Cílem Lékařů bez hranic je poskytování primární a sekundární zdravotní péče obětem zemětřesení (včetně chirurgické, pooperační a úrazové péče, pediatrie, léčby chronických nemocí a všeobecné zdravotní péče) a napomáhání zlepšení špatných životních podmínek vysídlených obyvatel poskytováním pitné vody, budováním sanitárních zařízení a distribucí nepotravinové pomoci. [Zpět]

Operační výdaje Lékařů bez hranic

Díky mimořádnému ohlasu veřejnosti získali Lékaři bez hranic na celém světě od soukromých dárců pro zajištění pomoci obětem zemětřesení na Haiti více než 87 milionů EUR. Lékaři bez hranic jsou nesmírně vděčni za tuto štědrou podporu, která našim týmům umožňuje poskytovat zdravotnickou, psychologickou, logistickou i vodohospodářskou pomoc postiženým obyvatelům Haiti a pomoci jim tak alespoň částečně se zotavit s katastrofy.

K 1. dubnu Lékaři bez hranic použili nebo se zavázali použít přibližně 40 mil. EUR na humanitární a zdravotnickou pomoc lidem na Haiti. V současné době se stanovuje podoba a rozsah další pomoci po krizové fázi a v dalších letech. Na základě dosavadního vývoje a dostupných informací o momentálních a očekávaných potřebách Lékaři bez hranic předpokládají, že v roce 2010 dosáhnou výdaje organizace na pomoc na Haiti asi 70 mil. EUR. Lékaři bez hranic se samozřejmě budou i nadále v rámci své kompetence a kapacit soustředit na poskytování zdravotnické péče postiženým obyvatelům Haiti tak dlouho, jak to bude potřebné. [Zpět]

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém
zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic