Zemětřesení na Haiti: Tři měsíce poté (2. část)

Lékaři bez hranic na Haiti pracují již od roku 1991 a do ledna 2010 provozovali v Port-au-Prince čtyři zdravotnická zařízení. Většina z nich však byla v důsledku zemětřesení zničena. V reakci na to zbudovaly týmy Lékařů bez hranic v jejich blízkosti provizorní polní nemocnice a začaly se zřizováním nových lékařských zařízení i v jiných oblastech zasažených zemětřesením.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém
zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Priority zdravotnické pomoci Lékařů bez hranic se postupně měnily s tím, jak se vyvíjela krizová situace v závislosti na akutních potřebách obyvatel. Na základě jejich vyhodnocování zřizovali Lékaři bez hranic postupně další lékařská zařízení. Práci jim však často komplikovaly následné otřesy. Ze strachu z dalšího zřícení budov byli proto pacienti na mnoha místech hospitalizováni venku pod stany.

V průběhu krizové pomoci na Haiti otevřeli Lékaři bez hranic celkem 26 lékařských zařízení, jejichž počet se nyní zredukoval na 19 zdravotnických center a 3 mobilní kliniky. Lékaři bez hranic v nich provozují celkem 16 operačních sálů a disponují více než 1 200 lůžky. Od zemětřesení ošetřili Lékaři bez hranic více než 92 000 pacientů a poskytli na 5 000 chirurgických zákroků.

Přehled zdravotnických zařízení Lékařů bez hranic na Haiti

Akutní úrazová péče a chirurgie

V první fázi se zdravotnické aktivity Lékařů bez hranic zaměřovaly na poskytování první pomoci a akutní úrazovou péči. Nejčastější byly případy vážných popálenin, otevřených zlomenin či rozdrcených končetin. Každým dnem také vzrůstala potřeba život zachraňujících operací, včetně amputací. Mnoho pacientů potřebovalo ortopedické a rekonstrukční operace.

Neméně důležitá byla léčba traumatických zranění vzniklých v důsledku zemětřesení a akutní porodnická péče (porody císařským řezem).

Seznam nemocnic

Pooperační péče

Po částečné stabilizaci situace a ošetření nejakutnějších případů se začali Lékaři bez hranic zaměřovat pooperační péči a pacienty vyžadující dlouhodobou léčbu. Ačkoli byla poskytována ve všech zdravotnických zařízení podporovaných Lékaři bez hranic, byla zřizována místa speciálně zaměřená na pooperační péči.

Ošetření pacienti a pacienti po operacích i nadále potřebují výměnu obvazů, rehabilitace a psychologickou pomoc. Psychologická péče byla běžně poskytována zejména pacientům, kteří podstoupili vážné operace nebo jejich rodinám. Nyní se však tato pomoc postupně rozšiřuje i na oběti sexuálního násilí a lidi, kteří přišli během zemětřesení o svůj domov a žijí teď v provizorních kempech zřízených v blízkosti zdravotnických zařízení.

V oblasti rehabilitací spolupracují Lékaři bez hranic s organizací Handicap International a snaží se pomoci pacientům brzy se uzdravit a zvyknout si na protézy.

Prioritou Lékařů bez hranic je také obnovení před- a poporodní péče, jak tomu bylo před zemětřesením.

Seznam nemocnic

Základní zdravotní péče

Tato zařízení poskytují zejména ambulantní služby a základní zdravotní péči. Zaměřují se také na před- a poporodní péči, fyzioterapii, a psychologické a sociální poradenství. Na mnoha místech je prováděna také výměna obvazů.

Týmy Lékařů bez hranic v těchto zařízeních pracují na mnoha místech, včetně kempů pro lidi bez střechy nad hlavou, domovech důchodců, dětských domovech či sirotčincích.

Seznam nemocnic

Nefrologie

Během krizové situace se museli Lékaři bez hranic potýkat s rostoucím počtem pacientů životně závislých na dialýze. Poté, co pomohli s léčbou pacientů s tzv. crush syndromem (selhání ledvin v důsledku vnitřních zranění utrpěných během zemětřesení) ve všeobecné nemocnici v Port-au-Prince, předaly všechen potřebný nefrologický materiál a tři přístroje na dialýzu ministerstvu zdravotnictví. Lékaři bez hranic poskytli také zkušeného nefrologa, aby vyškolil místní pracovníky na léčbu dialýzou a nedávno nechali nainstalovat dalších pět nových přístrojů. Momentálně podstupuje léčbu dialýzou 30 pacientů.