Zemětřesení na Haiti: Týmy Lékařů bez hranic pokračují v poskytování zdravotní péče i po včerejším zemětřesení

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Včera zasáhlo Haiti další zemětřesení, nemáme zprávy o tom, že by si vyžádalo další oběti či vážné škody. Toto zemětřesení neohrozilo poskytování zdravotnické pomoci Lékařů bez hranic, týmy během něj pokračovaly v práci.

Zdravotníci se stále snaží vypořádat s nekončícím přílivem zraněných čekajících na ošetření a chirurgickou pomoc. Včerejší opakované zemětřesení poskytování zdravotnické pomoci Lékařů bez hranic neohrozilo a týmy pokračovaly bez přerušení v práci. V nemocnici Choscal, kde jsou již několik dnů ve 24-hodinovém provozu dva operační sály s celkem čtyřmi chirurgickými týmy, byli pacienti znepokojeni záchvěvy natolik, že museli být dočasně vyvedeni z budovy a umístěni ve stanech na okolních pozemcích.

V nemocnici v Carrefouru začali Lékaři bez hranic poskytovat psychologickou pomoc pacientům, kterým musely být amputovány končetiny, a jejich rodinným příslušníkům. V další nemocnici Lékařů bez hranic byla rovněž zahájena fyzioterapie pro pacienty s popáleninami. Ve všeobecné nemocnici pokračuje dialýza pacientů s tzv. „crush syndromem“. Na dialýze bylo již šest pacientů, další pacienti s pobobnými zraněními čekají na výsledky testů.

Každý fungující operační sál Lékařů bez hranic je v provozu 24 hodin denně. Současně s tím se logistici snaží obnovovat poškozená zdravotnická centra a zřizovat nová. Chirurgické týmy Lékařů bez hranic denně provedou v průměru 130 operací a jejich počet se každým postupně zvyšuje s rozšiřováním kapacit chirurgických týmů. K dispozici je nyní celkem 10 operačních sálů: 7 v nemocnicích v Port-au-Prince (nemocnice Choscal, Trinité, Carrefour a Chancerelle) a 3 ve městech na západě od metropole (Leogane a Jacmel). V nemocnicích Trinité a Pacot jsou kromě toho otevřeny další menší operační sály, kde se provádějí jednodušší chirurgické zákroky (např. čištění ran a odstraňování odumřelé tkáně).

Zdravotnické kapacity Lékařů bez hranic budou narůstat i nadále. Pro otevření se připravují další operační sály a to jak v Port-au-Prince, tak na západě ostrova v Grand-Goave a Leogane (v bývalé misionářské nemocnici se tu připravují čtyři operační sály, které budou sloužit jako referenční centrum pro město a okolí). V Port-au-Prince také konečně roste polní nafukovací nemocnice Lékařů bez hranic se dvěma operačními sály a kapacitou 100 lůžek (jejíž doprava byla o několik dní zpožděna kvůli odklonění letadla do Dominikánské republiky). Konstrukční tým předpokládá zprovoznění nemocnice v pátek ráno.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic