Zhoršující se bezpečnostní situace na východě Čadu ohrožuje 70.000 lidí

Během víkendu vyrabovali ozbrojení muži dvě zdravotnická zařízení Lékařů bez hranic v Adé a Goz Beidě na východě Čadu. Týmy Lékařů bez hranic byly evakuovány a aktivity organizace v těchto oblastech pozastaveny. 70.000 lidí tak zůstalo bez přístupu k život zachraňující zdravotní péči. Víkendové incidenty společně s ozbrojenými krádežemi u dalších dvou neziskových organizaci a únosem vozidla OSN jsou pouze zlomkem počtu útoků namířených proti humanitárním organizacím v posledních 6 měsících. Lékaři bez hranic přezkoumají možnosti návratu k aktivitám ve východním Čadu.

„Skutečnost, že Lékaři bez hranic jsou pravidelně napadáni, ohrožuje naše možnosti i možnosti dalších organizací poskytovat pomoc populaci na východě Čadu. S velkými obavami a lítostí jsme se museli stáhnout ze dvou lokalit ve východním Čadu, což zanechalo 70.000 obyvatel bez adekvátní zdravotní péče. V posledku jsou to právě nemocní a bezbranní, kteří trpí nejvíce,“ uvedla Karline Kleijer, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Čadu. Na východě Čadu pomáhají týmy Lékařů bez hranic více než  250.000 vnitřně vysídlených osob, uprchlíkům z Dárfúru a místní populaci. Poskytují primární a sekundární zdravotní péči, pitnou vodu, jídlo a další nepotravinovou pomoc.

Útoky následovaly po sérii ozbrojených přepadení namířených proti humanitárním organizacím. Jenom u Lékařů bez hranic došlo za posledních 10 měsíců k 24 vážným útokům, které vedly k dočasnému pozastavení aktivit a pravidelným evakuacím spolupracovníků organizace. Tentokrát nebyli zraněni ani pacienti ani členové týmu, ale předchozí útoky na humanitární pracovníky měly za následek vážná zranění a úmrtí. Ve většině případů ukradli lupiči hotovost určenou na výplaty zaměstnanců, vozidla a satelitní telefony.

Lékaři bez hranic působí v Čadu od roku 1981 a reagují na důsledky násilí či chybějící zdravotní péče i na pravidelné epidemie. V současné době pracuje v zemi asi 85 mezinárodních a 1.200 místních spolupracovníků Lékařů bez hranic. Ve východním Čadu poskytuje organizace zdravotnickou pomoc místním obyvatelům, vysídlencům a uprchlíkům ze sousedního súdánského Dárfúru ve městech Adré, Guereda, Abéché, Adé, Kerfi, Goz Beida a Iriba.