Zimbabwe: Lékaři bez hranic reagují na nejhorší epidemii cholery za poslední roky

12. prosince 2008. Od srpna tohoto roku, kdy v Zimbabwe vypukla nejhorší epidemie cholery za poslední roky, léčili Lékaři bez hranic více než 11 000 pacientů a otevřeli mnoho center na léčbu cholery po celé zemi. Případy se vyskytují v téměř všech provincích. Protože Lékaři bez hranic již od roku 2000 provozují v zemi programy na léčbu HIV, mohli okamžitě reagovat a sestavit krizové jednotky na léčbu cholery. Více než 500 místních a mezinárodních spolupracovníků Lékařů bez hranic pracuje na identifikaci nových případů a poskytování nezbytné péče pacientům.

Ohniskem epidemie je hlavní město Harare. Lékaři bez hranic léčili v hustě osídleném hlavním městě už více než 6000 lidí. Těžce bylo zasaženo rovněž město Beitbridge, ležící na hranicích s Jihoafrickou republikou. Zde Lékaři bez hranic poskytli pomoc více než 3000 lidí.

Zimbabwe bylo postiženo epidemiemi cholery už dříve a v některých oblastech je tato nemoc endemická, ale až donedávna se ve venkovských oblastech vyskytovala poměrně zřídka.

Situace je obzvláště nebezpečná, protože epidemie propukla před začátkem období dešťů, které v Zimbabwe trvá od listopadu do března. Prudké deště krizi ještě zesilují, protože jsou při nich kontaminovány nechráněné vodní zdroje.

Další komplikací je skutečnost, že v některých oblastech stávkují vládní zaměstnanci ve zdravotnictví. Pro Lékaře bez hranic to znamenalo, že museli po vypuknutí epidemie urychleně přijmout stovky zdravotních sester a dalšího zdravotnického personálu, který by zvládl nával pacientů s cholerou.

„Rozsah nákazy a počet infikovaných je obzvláště v Harare nevídaný,“ říká epidemiolog Lékařů bez hranic, který v posledních 7 letech pravidelně pracuje v Zimbabwe. Vysvětluje, že hlavními důvody vzniku epidemie jsou nedostupnost pitné vody, praskliny a neprůchodnost kanalizační sítě i neuklízený odpad na ulicích. „Skutečnost, že epidemie se rozšířila v takovém rozsahu, naznačuje, že zdravotnický systém země kolabuje.“

Lékaři bez hranic budou i nadále monitorovat situaci a léčit pacienty v nejvíce zasažených oblastech, a vysílat krizové týmy a materiál do zasažených oblastí Zimbabwe. „Epidemie cholery v takovém rozsahu obvykle trvá několik měsíců,“ říká epidemiolog Lékařů bez hranic. „Počítáme s tím, že budeme muset léčit pacienty s cholerou ještě nějaký čas.“

Situace v regionech

V Harare pracují Lékaři bez hranic ve dvou centrech na léčbu cholery, která jenom v prvním prosincovém týdnu ošetřila více než 2000 lidí s podezřením na choleru. Koordinátor krizového zásahu Lékařů bez hranic v Harare popisuje situaci: „Představte si oddělení s tucty lidí v těch nejjednodušších podmínkách. Je tu málo elektřiny, takže téměř nemáme světlo a lékaři a zdravotní sestry téměř nevidí pacienty, které ošetřují. Sestry kromě toho musí kontrolovat dostatek a kontinuitu podávání intravenózních roztoků, což je ve tmě a s tak velkým počtem pacientů velice náročné.“

Centrum na léčbu cholery zřídili Lékaři bez hranic také v těžce postiženém Beitbridge, ležícím u hranic s Jihoafrickou republikou. Vrchol akutní fáze epidemie byl v Beitbridge nezvykle brzy, což mělo v prvních dnech od propuknutí epidemie za následek vysokou úmrtnost. Potom co Lékaři bez hranic zřídili centrum na léčbu cholery, klesla úmrtnost z původních 15% na méně než 1%.

Lékaři bez hranic rovněž reagují ve venkovských oblastech. Provádějí zde průzkumné mise, reagují na zprávy o výskytu nemoci a kdekoli je to nutné, zřizují malá centra na léčbu cholery. V pěti distriktech provincií Manicaland a Mashvingo na východě země mají Lékaři bez hranic 8 center, která dosud léčila více než 770 pacientů.

Zasaženo bylo rovněž město Nyamapanda na hranicích s Mozambikem. Když do oblasti na začátku listopadu dorazily týmy Lékařů bez hranic, našly zde asi 150 pacientů s cholerou a pomohly zřídit městské centrum na léčbu cholery. Další čtyři centra byla ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zřízena v okolních oblastech. Jen v distriktu Kurzi bylo ošetřeno 1600 pacientů.