Cook2Help pro Lékaře bez hranic

27. Leden 2021

Cook2help je projekt, na kterém se sejdou české restaurace, bistra a kavárny s foodblogerskou scénou, aby získali peníze pro syrskou misi Lékařů bez hranic. Odstartoval v roce 2017 pod heslem JÍDLO-POMOC-POTĚŠENÍ a od té doby platí tahle jednoduchá rovnice každoročně od listopadu do prosince.


„Cook2Help jsme začali dělat proto, že jsme viděli, jak se gastronomickému světu daří a chtěli jsme lidem z něj nabídnout platformu, přes niž budou moci jednoduše přispět na dobrou a důležitou věc,“ říkájí jeho tvůrci Petra Tajovský Pospěchová, Julka Fischerová a Hugo Hromas. Každoročně v hektickém předvánočním období projektu věnují svůj čas a obrovské nasazení.

Cook2Help pro Lékaře bez hranic

Projekt začal s dvacítkou odvážných foodblogerů a restauratérů. Snědlo se mnoho hummusu, taboulehu, sešla spousta skvělých lidí a předalo nádobí, knížky, jídlo… A na syrskou misi Lékařů bez hranic se vybralo 75 293 Kč.

V roce 2018 kromě druhého ročníku benefiční večeře v Ostravě (pořádané La Petite Conversation, Nikosovým rohlíkem, Gokana Sushi Bar a Řeznictvím & uzenářstvím U Bobra), vznikla i tradice benefičních večeří v Táboře v režii Honzy Čulíka z Thiru. Pětichodovou večeři připravil Thir společně se Sezonou, ujgurskou Rafariz, kavárnou Jednota, Bistrem T10, vinotékou u Makiho a Coffee & Tee. Dohromady se sešlo přes sto tisíc korun.

V roce 2019, přibyla spousta nových cook2helpistů i těch, co jejich produkty nakoupili. I díky velkorysému Hugovu projektu – „svatba ve prospěch Cook2Help“, se vybralo neskutečných 186 618 Kč. V přepočtu na to, co syrská mise dnes a denně řeší, to pokrylo náklady na 622 případů léčby dětské podvýživy nebo 440 kusů protéz vytištěných na speciální 3D tiskárně.

Kovidový rok 2020 byl pro gastronomii obzvlášť náročný. 186 532 Kč, které se na syrskou misi povedlo získat, lze tedy považovat téměř za zázrak.

Ukázalo se, že většina cook2helpistů má velké srdce nejen v časech hojnosti: kulinární branže je v útlumu, spousta lidí řeší existenciální problémy. Přesto nikdo z pravidelných přispivatelů neodřekl účast, naopak přibyli další. Překvapilo nás to a dojalo,“ dodávají jeho zakladatelky, kterým ze srdce děkujeme.

Cook2Help pro Lékaře bez hranic

A co si myslí ti, kteří projektu fandí?

“Díky moc za pořádání a taky za skvělý med”
“Moc díky za tenhle super projekt :)”
“Děkuju. Je skvělý, co děláte.”
“Skvělý nápad, díky.”
“Děkujeme za práci všech co se podílí na dobru dnešního světa.”