Čtyři důležité otázky o poskytování bezpečných potratů v našich projektech

Potraty prováděné ve špatných hygienických podmínkách mohou vést až ke smrtelným komplikacím, ale přitom v současné době patří celosvětově k hlavním příčinám úmrtí žen ve spojitosti s těhotenstvím. Od roku 2004 poskytujeme dobrovolné bezpečné potraty ženám v mnoha našich projektech v terénu. Catrin Schulte-Hillen, poradkyně Lékařů bez hranic pro oblast reprodukčního zdraví, vysvětluje důsledky a obtíže spojené s tímto rozhodnutím.

 

Proč se Lékaři bez hranic zavázali konkrétně k vykonávání dobrovolných bezpečných potratů v terénu?

Komplikace spojené s nebezpečnými potraty (prováděnými bez lékařského dozoru) patří k nejčastějším příčinám úmrtí souvisejících s těhotenstvím. Ale zároveň to jsou jediné případy, kterým lze skutečně přecházet.

V roce 2014 a 2015 týmy Lékařů bez hranic přijaly více než 20 tisíc žen kvůli komplikacím spojeným s potraty, včetně závažných krvácení, infekcí a zánětů pobřišnice. Ty mohou způsobit zranění, sterilitu nebo dokonce smrt.

Předpokládáme, že padesát až osmdesát procent těchto komplikací vzniklo v důsledku potratů provedených ve špatných podmínkách nebo neodborným personálem. Ve vyspělých zemích se procento nebezpečných potratů pohybuje kolem šesti procent, zatímco v Africe a Latinské Americe je to 97, respektive 95 procent.

Od roku 2004 je přístup k bezpečným potratům (pod lékařským dozorem) oficiální součástí zdravotnických služeb poskytovaných týmy Lékařů bez hranic v terénu.

Naše týmy mají tři hlavní úkoly:

1.       Respektovat odůvodnění, které žena nebo mladá dívka udává jako důvod, proč chce potrat.

2.       Zajistit, že může o svém přání podstoupit potrat mluvit se zdravotnickým personálem a udělat informované rozhodnutí.

3.       Poskytovat kvalitní lékařskou péči.

Nicméně mezi roky 2013 a 2015 prováděl náš personál potraty pouze ve 25-35 procent projektů Lékařů bez hranic, které měly tuto službu poskytovat. To je stále poměrně málo, vzhledem k tomu, že Lékaři bez hranic poskytují péči v období těhotenství a porodu zhruba 200 tisícům žen ročně. Přesto tento podíl stoupá a je tak patrné, že v této oblasti děláme pokroky.

 

Co brání Lékařů bez hranic v poskytování bezpečných potratů?

Hlavní důvody jsou spojené s interním fungováním Lékařů bez hranic. Nejčastěji na různých úrovních organizace slýcháme, že bezpečné potraty nejsou potřeba, jsou příliš komplikované nebo že to není role Lékařů bez hranic.

Tyto důvody obvykle odhalují něco o našich samotných spolupracovnících: rozpakují se převzít iniciativu, nemají dostatek znalostí v této oblasti nebo mají osobní námitky. Ve většině společností existují silné sociální normy a předsudky spojené s potraty, včetně určitého stupně zdrženlivosti je provádět nebo dokonce o nich mluvit.

Musíme brát tyto aspekty v úvahu a vytvářet prostředí, která umožňují zdravotnickému personálu vyjádřit své profesní přesvědčení a obavy z potratu. Díky tomu můžeme pomoci každému jednotlivci dosáhnout rovnováhy mezi osobním názorem a profesní odpovědnosti.

 

Jsou v některých případech potraty omezovány právními aspekty?

Musíte si dát pozor na právní argumenty, obzvlášť pokud se používají, aby se někomu zabránilo v možnosti podstoupit potrat pod lékařským dohledem. Tyto argumentace mohou zakrývat špatné pochopení skutečného právního rámce kolem potratů. Ještě důležitější ale je, že dostatečně nezohledňují zdravotnické potřeby nebo osobní přání žen, kterých se týkají.

Abychom celý problém nahlédli ve všech souvislostech, je dobré uvědomit si, že potraty se považují za zcela nelegální pouze v šesti zemích po celém světě. Žádná z nich není v Africe ani v Asii. V 97 procentech zemí jsou povoleny pouze tehdy, je-li to nutné pro záchranu života ženy. Šedesát procent to rozšiřuje i na situace, kdy je to nutné ze zdravotních důvodů (včetně psychických). Kromě toho více než 50 procent zemí povoluje potraty v případě těhotenství způsobeného znásilněním.

Ale i tam, kde existuje právní flexibilita, není vyloučena možnost žaloby. Na tyto překážky je třeba pohlížet z širší perspektivy a s ohledem na respekt k ženám, o které se jedná, a jejich bezpečnost. U každého potratu musíte zvážit následující: výklad místních zákonů, místní zvyky a přítomnost zdravotnických zařízení schopných provádět bezpečné potraty, která můžeme ženám doporučit.

 

Jsou s prováděním potratů spojena nějaká rizika ohrožující týmy Lékařů bez hranic?

Bezpečné potraty jsou zřejmou zdravotní potřebou, ale přesto jsou stále často přehlížené. Lékaři bez hranic nesmějí rezignovat na snahu řešit tento problém jen proto, že „je to složité“. Musíme být připraveni přijmout existenci možných konfliktů a být schopni řešit je i jejich možné následky a zároveň usilovat o snížení rizika pro ženy.

V zemích s mimořádně přísnými pravidly potratů Lékaři bez hranic spolupracují s mezinárodními dobrovolníky, kteří přebírají zodpovědnost za provádění výkonů. V takových případech je velmi důležité zachovávat mlčenlivost kvůli ochraně žen a mladých dívek, které se rozhodly jít na potrat.

Je nutné o této problematice jasně mluvit, vysvětlovat naše lékařské poslání a naše důvody pro poskytování tohoto typu péče ženám, které o to požádají. Naše příležitost změnit postoj k potratům často závisí na naší schopnosti iniciovat o těch otázkách diskusi – dialog jak se zdravotnickým personálem Lékařů bez hranic, tak s ostatními zdravotnickými profesionály v místních komunitách.

 

Catrin Schulte-Hillen je hlavním autorem článku Why Médecins Sans Frontières provides safe abortion care and what that involves zveřejněného 21. září na zdravotnickém portálu BioMed Central.