Filipíny: 5 let v Marawi

Bitva o filipínské město Marawi za sebou zanechala ohromné škody na domovech i lidech. Na místě jsme pomáhali více než pět let. Na konci roku 2022 jsme naše aktivity předali místním.

Filipínský ostrov Mindanao ozbrojený konflikt sužuje už více než půlstoletí. V květnu 2017 vyústil v bitvu o město Marawi na severu ostrova. Boje mezi ozbrojenci napojenými na skupinu Islámský stát a filipínskou armádou trvaly pět měsíců, donutily uprchnout přes 350 000 obyvatel a úplně zničily centrum města.

Filipíny: 5 let v Marawi

Na místě jsme začali pomáhat v červenci 2017. Nejdříve jsme zasaženým lidem poskytovali humanitární a psychologickou pomoc. Situace se postupně stabilizovala, a tak jsme mohli dlouhodobě léčit i chronické nemoci jako diabetes a vysoký krevní tlak, které místní trápily nejvíce. Pomohli jsme také zprovoznit zničené kliniky. Od počátku jsme se věnovali i zdravotní osvětě.

Mezi lety 2018 a 2022 jsme poskytli 30 000 konzultací tzv. primární zdravotní péče a více než 10 000 konzultací k neinfekčním nemocem.

Filipíny: 5 let v Marawi

Na konci loňského roku jsme naše aktivity předali místním zdravotníkům a úřadům. Projekty opouštíme či zavíráme, když krize utichne, nebo se ji podaří zmírnit natolik, že naše pomoc už není potřeba. To přesně se stalo i na Filipínách.

I když si Marawi stále nese jizvy po bitvě z doby před téměř 6 lety, místní nás již nepotřebují. Pevně doufáme, že i nadále tam bude panovat mír, všem našim pacientům se bude dobře dařit a už nás nikdy potřebovat nebudou.

Filipíny: 5 let v Marawi