Giving Tuesday v ČR: Lékaři bez hranic vyhlašují zvláštní dárcovskou výzvu na boj s HIV

20. Listopad 2018

Praha, 20. listopadu 2018 - Česká republika se už potřetí zapojí do světového dne dárcovství. Giving Tuesday (Dárcovské úterý) vzniklo před lety v reakci na Black Friday (Černý pátek), den proslavený slevami a nákupy. Letošní Giving Tuesday vychází na úterý 27. listopadu. Lékaři bez hranic v ČR na tento den vyhlašují zvláštní dárcovskou výzvu na podporu dostupnější diagnózy a léčby HIV.

Na světě žije odhadem 36,9 milionů lidí s HIV. Zatím se nemohou zcela vyléčit, díky antiretrovirální léčbě ale mohou žít dlouhý a naplňující život (bez toho, aby se u nich rozvinul AIDS). Musí však po celý zbytek života brát každý den léky. Aby se mohli léčit, musí nejprve o své nemoci vědět. Lidé se však mnohdy bojí zjistit, že jsou HIV pozitivní. Mívají obavy třeba i z tradičního způsobu testování, jehož součástí je odběr krve, jelikož tento způsob nepovažují za bezpečný.

Pokud pak vůbec mají přístup k léčbě, pro mnoho pacientů je vyčerpávající ji vydržet. Důvodů, proč ji mnozí přeruší, je celá řada: únava, ztráta perspektivy, přesun do jiného města, kde nejsou léky k dispozici, stigma ze strany komunity a podobně.

„Lékaři bez hranic proto hledají cesty, jak diagnózu i léčbu HIV zjednodušit a zpřístupnit pacientům. V některých projektech proto testují inovativní metody, jak toho dosáhnout. Zkoušejí například komunikaci s pacienty prostřednictvím sociálních sítí, zrychlený výdej antiretrovirotik v lékárnách či distribuci preventivních léků nejohroženějším skupinám. Ty nejúspěšnější inovace využijí pro boj s HIV po celém světě,“ přibližuje digitální stratég Jakub Hein, jenž byl letos na misi Lékařů bez hranic v Jihoafrické republice. Konkrétně pracoval v oblasti Khayelitsha, kde organizace poskytuje zdravotní péči pacientům s HIV a zároveň tam ověřuje v praxi zmíněné inovativní metody.

Na počátku musí být včasná diagnóza. Lékaři bez hranic proto začali pacientům nabízet orální testy na HIV. S jejich pomocí mohou lidé zjistit svou diagnózu výtěrem ústní dutiny speciální tyčinkou, třeba když jsou sami doma. Na jejím indikátoru se do několika desítek minut zobrazí, zda jsou HIV pozitivní nebo negativní. Je to první krok k léčbě a k tomu, aby pacient chránil před negativními efekty viru HIV nejen sebe, ale i své okolí. Vedle kondomů totiž v šíření viru brání i optimálně nastavená antiretrovirální léčba. Ta snižuje riziko přenosu HIV mezi partnery až o 96 procent.

11 111 orálních testů, které odhalí virus HIV

„Česká pobočka Lékařů bez hranic proto v rámci letošního Giving Tuesday vyhlašuje speciální dárcovskou výzvu, jejímž cílem je získat od dárců 511 817 korun. Vybrané peníze pošleme do našeho projektu v Khayelitshe. Pro lepší představu: za tuto částku je možné například nakoupit 11 111 zmíněných orálních testů,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Giving Tuesday je světový svátek dárcovství, jenž od roku 2012 oslavuje a podporuje chuť lidí pomáhat druhým. Zapojují se do něj firmy i jednotlivci z více než 150 zemí světa.

Česká pobočka Lékařů bez hranic se ke Giving Tuesday připojila hned v roce 2016, kdy se poprvé slavil v České republice. Tehdy se podařilo od soukromých dárců získat 413 481 Kč na pomoc lidem uvázlým v humanitární krizi v Nigérii. Loni dárci přispěli 324 753 Kč na humanitární a zdravotnickou pomoc Rohingům, kteří uprchli před násilím z Myanmaru do Bangladéše. 

více o výzvě