Jak ochránit 200 tisíc dětí před smrtelnými nemocemi?

Systém běžné zdravotní péče ve Středoafrické republice zkolaboval a řada lidí nemá přístup k základnímu lékařskému ošetření. Mnoho dětí nemá ani běžná očkování. Lékaři bez hranic ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zahájili v roce 2015 rozsáhlou očkovací kampaň, jejímž cílem bylo naočkovat více než 213 tisíc dětí proti devíti běžným onemocněním.

V roce 2011 zjistily týmy Lékařů bez hranic pracující napříč Středoafrickou republikou, že proočkovanost proti dětským nemocím je v zemi velmi nízká. Míra úmrtnosti přesahovala krizovou situaci. Neočkované děti často postihovaly nemoci, jako je obrna nebo spalničky. Děti tak čelily nejen násilí, vysídlování a z toho plynoucím zdravotním problémům, ale také smrtelným nemocím, kterým se přitom dá snadno předcházet.   

Procento imunizovaných dětí se prudce snížilo především během krvavé občanské války, která se odehrávala v letech 2013 - 2014. Podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví se množství místních dětí očkovaných proti spalničkám snížilo mezi lety 2012 a 2014 z 64 % na 25 % a dětí očkovaných proti akutním respiračním onemocněním z 52 % na 30 %. Na konci roku 2013 bylo plně imunizovaných jen 13 % dětí ve věku jednoho roku.

V polovině roku 2015 se Lékaři bez hranic společně s místními úřady pokusili vyřešit tento problém a zahájili dvouletou rozsáhlou očkovací kampaň napříč zemí. Lékaři bez hranic také posílili očkovací aktivity ve zdravotnických zařízeních, která podporují. V mnohých oblastech mohly týmy očkovat pouze krátce, protože se násilí obnovilo a k lidem se nebylo možné dostat.

„Tato preventivní očkovací kampaň byla největší, jakou jsme kdy ve Středoafrické republice prováděli, a jedna z prvních zaměřená na ochranu dětí mladších pěti let proti tolika nemocem,“ vysvětluje poradkyně pro očkování Dr. Anne-Maie Pegg. „Vzhledem k aktuální situaci v zemi patří k hlavním ponaučením z kampaně: ˌUdělejte to, dokud to jde!ˈ - ve smyslu využít každou příležitost, kdy se můžete dostat k dětem, abyste je ochránili očkováním a dalšími preventivními opatřeními.“

Jak ochránit 200 tisíc dětí před smrtelnými nemocemi?

Celkem bylo podáno více než milion dávek očkovacích vakcín dětem mladším pěti let.  Vedle očkování proti nemocem, jako jsou záškrt, tetanus, černý kašel, obrna, chřipka, hepatitida B, pneumokoky, žlutá zimnice a spalničky, vyšetřovali Lékaři bez hranic míru podvýživy, poskytovali léky proti malárii a vitamíny nebo distribuovali mýdlo a sítě proti komárům. Kampaň se konala v 15 prefekturách, ve kterých organizace působila: Berbérati, Sosso-Nakombo, Dédé-Makouba, Gamboula, Amada-Gaza, Bangassou, Bakouma, Ouham-Pende, Carnot, Bria, Mbaiki, Moungoumba, Kabo, Batangafo a Ndélé.

Následné studie Lékařů bez hranic ukázaly, že se míra imunizace v oblastech, kde se odehrávalo očkování, významně zvýšila a to na více než 80 %. Během očkování získali Lékaři bez hranic zkušenosti, které využívají při zásazích v krizových situacích, v oblastech s nízkou úrovní imunizace nebo na místech, kde se přístup obyvatelstva ke zdravotní péči rychle zhoršuje. Momentálně se organizace ve Středoafrické republice zaměřuje na podporu rutinních imunizačních programů ve zdravotnických strukturách podporovaných Lékaři bez hranic.