Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

Oddělení fyzioterapie nemocnice v Banguí, hlavním městě Středoafrické republiky, je důležitou součástí léčby pacientů.  Pacienti se díky fyzioterapii optimálně zotavují a mohou se navrátit do společenského i profesního života.

Tři čtvrtiny pacientů v této nemocnici se vyrovnávají se zraněními, které utrpěli při dopravních nehodách, v důsledku střelby nebo pobodání. Zlomeniny jsou často tak složité, že vyžadují vnější fixaci, někdy dokonce amputaci poškozené končetiny. Aby se předešlo dlouhodobým následkům, musí fyzioterapeuti začít pracovat s pacientem co nejdříve po operaci nebo ošetření na ambulanci. I přesto trvá obnovení pohyblivosti někdy i měsíce nebo dokonce roky.  

 

Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

Díky  fialové uniformě lze fyzioterapeuty v nemocnici snadno poznat. Pět členů oddělení fyzioterapie provádí týdně zhruba 150 konzultací v rámci nemocnice a zajišťuje týdenní ambulantní pozorování více než 100 lidí.

Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

Jejich práce spočívá v sádrování obvazování, masírování… ale také v naslouchání a podpoře. V průběhu ošetření se mezi pacienty a fyzioterapeuty vytvářejí úzké vazby. U mnoha pacientů napomáhá fyzioterapie také mentálnímu přijetí jejich nové fyzické kondice.

Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

S elastickými pomůckami, míči a závažím se pacienti učí, jak znovu tělo rozpohybovat. Klíčem k rychlé a efektivní rehabilitaci pacienta jsou jednoduchá, opakovaná cvičení prováděná na denní bázi. Více než 10 % pacientů léčených v nemocnici pochází z provincií. Mimo hlavní město však není specializováná péče příliš dostupná. Je proto obtížné zajistit, aby rehabilitace pokračovala i po propuštění z nemocnice. Fyzioterapeuti se proto ujišťují, že se pacienti naučili jednoduchá rehabilitační cvičení, která budou moci provádět sami doma. Cílem je zajistit co nejrychlejší návrat do běžného života.

Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

Ve Středoafrické republice aktuálně mohou Lékaři bez hranic nabízet pouze protézy dolních končetin, nicméně cílem je mít v roce 2019 k dispozici i protézy horních končetin.

Léčba těla i duše ve Středoafrické republice

Paralelně s fyzioterapií nabízíme těm, kteří to potřebují, psychologickou podporu.

Za prvních 6 měsíců roku 2018 fyzioterapeutický tým v nemocnici v Banguí ošetřill 738 nových pacientů a poskytl více než 6 500 fyzioterapeutických sezení.