Niger: Jedna z největších pediatrických jednotek intenzivní péče na světě je plná

Naše pediatrické týmy v Magarii na jihu Nigeru zaznamenaly obrovskou míru úmrtnosti dětí mladších pěti let. Společně s nigerským ministerstvem zdravotnictví v nemocnici aktuálně ošetřují 730 dětí. Kriticky nemocných je 208 z nich. Většina trpí komplikacemi, jako je malárie nebo podvýživa. V průběhu minulého měsíce každý den zemřelo průměrně deset dětí.

„Něco takového jsme nikdy dříve nezažili. Obáváme se ale, že je to jenom špička ledovce,” říká lékař Dorian Job, programový  vedoucí nigerské mise. „Každý rok, zhruba v této době, očekáváme nárůst případů malárie, stejně tak jako nadprůměrný výskyt podvýživy. Nemocnice ale ještě nikdy nebyla takhle přeplněná pacienty.”

Niger: Jedna z největších pediatrických jednotek intenzivní péče na světě je plná

Malý pacient přijímá potravu pomocí nasogastrické sondy na jednotce intenzivní péče v Magarii. © Laurence Hoenig / Lékaři bez hranic

Vzhledem k počtům úmrtí zaznamenaných ve výzkumech z vrcholné sezóny malárie a podvýživy jsou naši lékaři přesvědčeni, že vidí pouze šestinu dětí, které nutně potřebují péči. Mnoho diagnostikovaných s malárií a podvýživou navíc trpí i dalšími onemocněními. „Naše nemocnice je sice přeplněná, ale je pravděpodobné, že v komunitě žijí další stovky vážně nemocných dětí bez péče, kterou potřebují. Děti, které ošetřujeme, přicházejí do nemocnice strašně pozdě. Řada z nich má bohužel tak vážné komplikace, že se už nemohou uzdravit,“ popisuje Job.

Míra úmrtnosti je vysoká, i přestože se v malarickém období snažíme snížit počet nakažených  – například distribucí malarické profylaxe rodinám s dětmi ve věku od tří měsíců do pěti let. Na místo jsme vyslali 243 zkušených pracovníků z různých oblastí Nigeru, ale také z celého světa. Ti poskytují co nejlepší možnou péči jednak v nemocnici, ale také v mobilních klinikách, díky kterým se mohou starat o děti co nejblíže jejich domovům.

„Nemocnice v Magarii je jediným zdravotnickým zařízením v oblasti, kde žije 700 tisíc až milion obyvatel, z nichž 20 procent je mladších pěti let. Období malárie je letos horší, ale není nijak překvapivé, že jsme přetížení. Místní zdravotnický systém dlouhodobě trpí nedostatkem financí, prostředků, školení a podpory.  Lidé nemají přístup ke zdravotní péči a platí za to svými životy. I kdybychom zdvojnásobili naši kapacitu, nedokázali bychom ošetřit všechny děti mladší pěti let žijící v této komunitě,“ uzavírá Job.

Niger: Jedna z největších pediatrických jednotek intenzivní péče na světě je plná

Resuscitace pacienta na jednotce intenzivní péče. © Laurence Hoenig / Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic spolupracují s nigerským ministerstvem zdravotnictví v oblasti Zinder od roku 2005. Týmy se soustředí na zlepšení pediatrické péče a na prevenci a diagnostiku dětských onemocnění.

V rušném městě Magaria provozujeme pediatrickou jednotku se 435 lůžky. Od ledna do srpna jsme v ní přijali 11 100 dětí. Jenom v průběhu srpna to bylo 3 000 dětí mladších pěti let.

V oblasti Magaria také podporujeme 11 zdravotních center, 14 zdravotnických zařízení a šest stabilizačních pokojů pro děti mladší pěti let. Od ledna do srpna jsme v oblasti poskytli 93 530 ambulantních konzultací a přijali 13 284 dětí do výživového programu.

Pediatrická jednotka aktuálně zaměstnává 594 zaměstnanců včetně 485 lékařů a zdravotních sester.