Situace v Indonésii je kritická, Lékaři bez hranic rozšiřují své aktivity v oblasti

28. Prosinec 2018

Celkem 16 082 lidí je vnitřně vysídlených, nejméně 429 osob zemřelo, více než 1 485 utrpělo zranění. Zhruba 150 dalších se pohřešuje. Údaje přinesly indonéské úřady čtyři dny poté, co vlna tsunami zasáhla pobřežní oblasti Indonésie a sundského průlivu během soboty 22. prosince. Lékaři bez hranic na situaci reagují rozšířením aktivit v oblasti.

Na východě země poskytujeme primárně ambulantní péči. Náš tým ve městě Labuan už přijal 74 raněných. Po ošetření jich 66 propustil, zbylých osm převezl do regionální nemocnice. Kolegové z druhého zdravotnického zařízení v sousední Caritě mezitím pomohli dalším 99 obětem neštěstí (data se vztahují k 26. prosinci 2018).

„Pozornost nově věnujeme i přeživším, kteří se pěšky evakuovali do výších poloh ostrova. Někteří se zranili, když utíkali před narůstající hladinou vody, jiné zasáhly padající sutiny. Mnozí se pak octli v odlehlých komunitách, kde doteď neměli příležitost získat adekvátní lékařskou péči. Zatím jsme se u nich soustředili hlavně na vyčištění ran a převazy. Budeme se sem ale ještě vracet, abychom mohli provést kontroly a zajistit, že se rány správně hojí,“ řekla porodní asistentka Lékařů bez hranic Dina Afrivanti.

Rozhodně jsme nadále odhodláni pomáhat všem, kteří to potřebují, dodal osvětový pracovník Lékařů bez hranic v Indonésii Sulaiman Warawu.