Svědectví z Nigérie: „Nechci přijít o další dítě kvůli malárii”

Pětatřicetiletá Maryam Sherif žije v táboře Muna v Maiduguri, hlavním městě státu Borno na severovýchodě Nigérie. Na místě je s více než 40 000 dalšími lidmi, kteří utekli ze svých domovů kvůli konfliktu mezi nigerijskou armádou a nevládními ozbrojenými skupinami. 

Dřív jsem bydlela ve vesnici Dagumba v oblasti Marte ve státě Borno. Teď žiji tady, v táboře Muna, společně se svými sedmi dětmi a dalšími lidmi, kteří utekli před násilím.  

Můj dvouletý syn Ibrahim umřel na malárii minulý rok během období dešťů. Onemocněl velmi záhy a vlastně jsem nemohla udělat téměř nic, abych ho zachránila. Neměla jsem peníze na nemocnici a neznala nikoho, kdo by mi pomohl. Manžela jsem naposledy viděla před dvěma lety. Útočníci z Boko Haram tehdy napadli naší vesnici. Netuším, jestli je ještě naživu, nebo ne.      

Nechci přijít o další dítě kvůli malárii. Od doby, kdy začalo nové období dešťů, nedokážu myslet na nic jiného. Doslechla jsem se ale o bezplatném programu na prevenci malárie. Proto jsem sem přišla. Minulou noc jsme nadšením vůbec nespala. Těšila jsem se, že zde dostanu léky pro Aišu, svou dvouletou dceru.

  

Svědectví z Nigérie: „Nechci přijít o další dítě kvůli malárii”

Maryam Sherif se svoji dvouletou Aišou ve zdravotnickém zařízení Lékařů bez hranic. © Musa Yahaya

I když jsem dorazila brzy ráno, už tady byl dav. Měla jsem pocit, že někteří lidé ty léky potřebují víc než já. Zdáli se být víc zoufalí. Zároveň jsem se ale trochu bála, že se na mě léky nedostanou. „Co když přijdu o další dítě?,” říkala jsem si.   

Pak jsem viděla týmy Lékařů bez hranic, jak organizují čekací fronty, staví stany a dávají dětem léky. Když se pak fronta začala hýbat rychleji, byla jsem klidnější. 

Mám radost, že Aiša dostala léky. Budou ji před malárií chránit. Navíc jsme dostali síť proti komárům, kterou si můžeme zavěsit do stanu. Ty staré jsou už zašlé.

Konflikt mezi nigerijskou armádou a ozbrojenými skupinami na severovýchodě Nigérie vysídlil více než 1,7 milionu lidí. Celkem 78 % z nich žije ve státě Borno. Lékaři bez hranic poskytují bezplatnou zdravotní péči zranitelným skupinám, včetně žen a dětí. S ohledem na nadcházející období dešťů zajistili Lékaři bez hranic preventivní léčbu malárie 6 886 dětem mladších pěti let v táborech pro vnitřně vysídlené Muna a Faria a dalších táborech. Dalším 5 151 dětem jsme pomohli v Gajiganně, osadě na severu od města Maiduguri.