Světová zdravotnická organizace doporučuje zlepšenou léčbu tuberkulózy

21. Srpen 2018

Lékaři bez hranic vítají, že Světová zdravotnická organizace (WHO), se rozhodla doporučit zlepšenou léčbu rezistentní tuberkulózy, která upřednostňuje ústně podávaná léčiva – včetně novějšího bedaquilinu – a naopak omezuje užívání léků, které se aplikují nitrožilně.     

Nově doporučovaná léčba trvá 18 – 20 měsíců, má o poznání menší vedlejší účinky než dříve užívaná léčba a může vést ke snížení úmrtnosti i k uzdravení více pacientů. Nejprve však musí společnost Johnson & Johnson, která bedaquiline produkuje, zajistit dostupnost léků těm nejpotřebnějším - především v rozvojových zemích zatížených vysokým výskytem rezistentních forem tuberkulózy.

Pouze 20 % lidí s rezistentní tuberkulózou na světě dnes dostává péči, kterou skutečně potřebuje. Ti ostatní musí podstupovat trýznivou léčbu, která někdy trvá až dva roky. Lidé během ní berou denně i dvacet tablet, které mohou mít závažné vedlejší účinky, včetně psychózy. Zároveň musí po dobu osmi měsíců absolvovat každodenní bolestivé injekce. Ty mohou vést k částečné ztrátě sluchu nebo úplnému ohluchnutí. Vyléčí se při to jenom 55 % procent nemocných.

Světová zdravotnická organizace doporučuje zlepšenou léčbu tuberkulózy

Denní dávka léků pacienta trpícího extenzivně rezistentní tuberkulózou. ©  Sydelle WIllow Smith

Výzkum za posledních šest let vedl ke schválení dvou nových léků na léčbu rezistentních forem tuberkulózy – bedaquilinu a delamanidu. Jejich plošné využívání je ale nadále zanedbávané.           

„Lidé žijící s tuberkulózou měli mít už dávno možnost vyléčit se z téhle smrtelné choroby způsobem, který je efektivní a který organismus lépe snáší,“ uvedla lékařka a mezinárodní tajemnice Lékařů bez hranic Mercedes Tatay, která momentálně ošetřuje lidi trpící touto chorobou v indické Bombaji. „Vlády i farmaceutické společnosti by neměly ztrácet čas a zajistit, aby pacienti mohli získat optimální léčbu a přístup k bedaquilinu. To především znamená, že firma Johnson & Johnson musí snížit jeho cenu.“      

Společnost Johnson & Johnson sice oznámila snížení ceny bedaquilinu v některých zemích, zatím ale nezajistila, aby byl lék dostupnější v regionech, které trpí rezistentní tuberkulózou nejvíc. Doposud slibované snížení cen na 9 000 Kč (400$) za šestiměsíční léčbu navíc stále představuje excesivní sumu.

Světová zdravotnická organizace doporučuje zlepšenou léčbu tuberkulózy

Čtyřiašedesátiletý Zaurbek podstupuje léčbu novými léky. ©  Lana Abramova

Ve státech, které nejsou součástí plánované optimalizace cen, si firma Johnson & Johnson účtuje mezi 67 500 Kč (3 000$) a 675 000 Kč (30 000$) za půlroční léčbu.        

Aby mohla být léčba skutečně dostupná, Lékaři bez hranic volají po snížení ceny na alespoň 11 250 Kč (500$). Podporujeme snahu jiných občanských inciativ o nacenění bedaquilinu na 720 Kč (32$) za měsíc – nebo 4 320 Kč (192$ ) za půl roku – napříč všemi rozvojovými zeměmi s vysokým výskytem rezistentní tuberkulózy.  

Naší další snahou o zajištění dlouhodobé dostupnosti badaquilinu – který je celkem plošně patentován do roku 2023 – je apel na firmu Johnson & Johnson, aby licenci poskytla také tzv. Společnému patentovému fondu léčiv OSN (Medicines Patent Pool). To by umožnilo výrobu jeho generických variant. Země zatížené vysokým výskytem tuberkulózy, jako Indie (která je zároveň jedním z největších dodavatelů léků proti této nemoci na světě), by také měly zvážit poskytnutí vládní licence na používání bedaquilinu. Tím by iniciovaly snížení cen díky větší konkurenci ještě dříve, než patent v roce 2023 vyprší.    

V neposlední řadě vyzýváme společnost Johnson & Johnson a jejího ruského partnera firmu Pharmstandard – zodpovědného za dodávky do východní Evropy a střední Asie – aby lék urychleně registroval v 10 z 30 regionálních zemí, které trpí vysokým výskytem rezistentní tuberkulózy a kde lék stále není zapsán.

Předpokládáme, že světoví představitelé, kteří se letos v září sejdou na historicky prvním summitu OSN k tuberkulóze v New Yorku, zde budou prioritizovat dostupnost všech léků proti této nemoci tak, aby se dostalo adekvátní péče těm, kteří ji potřebují nejvíc.  

„Konečně jsme svědky dlouho očekávaného a zoufale potřebného politického momentu nezbytného pro omezení této globální zdravotní krize, která ovlivňuje životy těch nejzranitelnějších všude na světě,“ uvedla ředitelka Access kampaně Lékařů bez hranic Els Torreele. „Lepší diagnostické i léčebné nástroje na léčbu téhle epidemie máme už teď. Je nejvyšší čas, aby to vlády reflektovaly a uzavřely regulační nedostatky tak, abychom přivedli konec nesmyslným ztrátám na životech způsobených touto pradávnou chorobou.“ 


Lékaři bez hranic se věnují léčbě tuberkulózy už třicet let. Často přitom spolupracují s jednotlivými národními autoritami, aby mohli svým pacientům poskytovat péči ve složitých podmínkách, jako jsou třeba konfliktní oblasti, slumy, věznice, uprchlické tábory nebo těžce dostupné a odlehlé oblasti.