V nemocnici se ukrylo 10 000 lidí, popisuje zpráva o vyšetřování útoku na civilisty ve Středoafrické republice

 

Šest let bojů ve Středoafrické republice ničí životy civilistů. Lékaři bez hranic jsou svědky děsivých důsledků tamního násilí. V posledních měsících ozbrojené skupiny úmyslně útočily na civilní obyvatele ve městech Batangafo, Alindao a Ippy, kde mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace pomáhala řadě obětí násilí. Nyní zveřejňuje zprávu z vlastního vyšetřování útoků na civilisty ve městě Batangafo, která situaci dokresluje.

Konec října a začátek listopadu 2018, Batangafo. Ozbrojené skupiny zapalují a ničí domy. Více než dvacet tisíc lidí prchá z táborů pro vysídlené. Patnáct lidí umírá a dvacet lidí je zraněno. Šest dní se pak ve městě odehrávají boje mezi ozbrojenými skupinami. Více než deset tisíc lidí hledá bezpečí v areálu nemocnice, kterou provozují Lékaři bez hranic. Organizace kvůli tomu musí některé zdravotnické výkony pozastavit.

„Během útoků z 31. října a 1. listopadu byly zcela nebo částečně vypáleny všechny tábory pro vnitřně vysídlené v Batangafu, byl zničen trh, nesčetné množství domů a část fary,“ uvádí zpráva s podtitulem „Nechráněni“. (Celou zprávu v EN naleznete zde).

Kromě popisu samotných útoků přibližuje jejich následky a nedostatek ochrany pro civilní obyvatele. Upozorňuje na násilí, které páchají ozbrojené skupiny, jež cílí na civilisty. A zaobírá se neefektivitou mírové operace OSN ve Středoafrické republice (známé pod zkratkou MINUSCA - mise OSN pro stabilizaci ve Středoafrické republice). „MINUSCA byla zodpovědná za ochranu civilistů. Nebyla ji však schopna zajistit,“ upozorňuje Omar Ahmed Abenza, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice.

Během násilí se v ohrožení ocitla i samotná nemocnice Lékařů bez hranic. Výsledkem bylo, že ranění a nemocní neměli přístup k lékařské péči. „Nemocnici ohrožovaly ozbrojené skupiny, které ji obvinily s ukrývání ‚nepřátel‘. Ozbrojené skupiny a silniční zátarasy byly kolem celého města, což bránilo mnoha lidem v přístupu do nemocnice. Ukazuje to na nepřijatelný nedostatek respektu k lékařské misi,“ přibližuje Omar Ahmed Abenza s tím, že přístup k lékařské péči zaručuje mezinárodní humanitární právo.

Události v zemi už nevyvolávají mezinárodní pobouření

Série nedávných útoků na civilisty v Batangafo, Alindao a Ippy svědčí o velmi těkavé povaze konfliktu a nedostatečné ochraně civilistů ve Středoafrické republice. Lékaři bez hranic jsou silně znepokojeni tím, jaké důsledky mají násilnosti na dostupnost zdravotní péče. Mnoho lidí v tíživé situaci nemá jak vyhledat léčbu nemocí jako je malárie, bezpečně v nemocnici porodit nebo se dostat k ošetření dalších zdravotních obtíží.

„Navzdory dramatickým důsledkům se tyto události ve Středoafrické republice opakují, a navíc je místní i mezinárodní aktéři normalizují. Už nevyvolávají mezinárodní pobouření. Ve skutečnosti násilí v Batangafo vrcholilo ani ne týden po podobných událostech v Bambari. A předcházelo obdobným útokům v Alindao, Ippy, Bakoumě a Carnotu. Šest většinou nesouvisejících krizí, na šesti různých místech, v rozmezí méně než tří měsíců. To ilustruje prchavost situace ve Středoafrické republice,“ upozorňuje zpráva Lékařů bez hranic.

„Většina obětí násilí jsou obyčejní lidé,“ uzavírá Omar Ahmed Abenza. Zoufalost civilních obyvatel dokresluje fakt, že bezpečí v nemocnici Lékařů bez hranic ve městě Batangafo nevyhledali loni na podzim poprvé. Kvůli rozsáhlému vypalování a rabování se tam od roku 2013 uchýlili už počtvrté.

Lékaři bez hranic působí ve Středoafrické republice od roku 1997. Nezávisle na politických nebo vojenských aktérech provozují v zemi dvanáct projektů (jsou v sedmi ze šestnácti prefektur Středoafrické republiky). Lékařskou péči poskytují všem lidem, kteří ji potřebují, bez ohledu na rasu, náboženství nebo ideologii.