Civilisté na Srí Lance pod palbou a bez pomoci

Civilisté na Srí Lance musí znovu snášet tíhu boje, který se opětovně rozhořel mezi vládními jednotkami a Tygry osvobození tamilského Ílamu v září 2006. Boje probíhají hlavně na východě a severovýchodě země. Velmi silné bombardování v oblastech zasažených válkou vedlo k vysídlení tisíců lidí. Mnoho jiných civilistů je uvězněno v oblastech, ze kterých nemohou uprchnout.

[zpět na Top 10: Opomíjené humanitární krize roku 2006]

Násilí namířené proti civilistům se zvyšuje, vražda 17 humanitárních pracovníků z organizace  Action Contre le Faim (ACF) na počátku letošního srpna  tento fakt potvrzuje. Zločin se udál v obecné atmosféře podezírání, obviňování, omezování a sledování nevládních organizací. Srílanští politici a média dokonce obvinili mezinárodní organizace z podpory Tamilských rebelů. Některé místní orgány se pokusily tyto humanitární organizace vypudit nebo alespoň omezit jejich působení v oblastech konfliktu, přestože nemocnice spadající pod Ministerstvo vnitra současně žádaly o pomoc zvenčí. Je nutné, aby válčící strany v jakémkoliv konfliktu respektovaly nezávislost a neutralitu humanitárních pracovníků při nutnosti poskytnutí akutní pomoci.

Lékaři bez hranic byli v říjnu nuceni se evakuovat a další chirurgické zákroky byli schopni provést až po 2 měsících na severovýchodě ve městečku Point Pedro. Dostat se k lidem konfliktem nejvíce postiženým je kvůli nejistotě a omezením uvaleným na humanitární organizace stále obtížnější. Několik oblastí, zejména na východě země, zůstává zcela odříznuto od jakékoliv pomoci zvenčí.