DRK: V regionu Ituri je civilní obyvatelstvo nepřetržitě vystaveno sexuálnímu násilí a vysokému stupni brutality

Navzdory snižování četnosti výskytu a intenzity konfliktů je civilní obyvatelstvo regionu Ituri ve východní části Demokratické republiky Kongo neustále vystavováno vysokému stupni násilí. Po čtyřech letech zdravotnické činnosti Lékařů bez hranic v oblasti vydává organizace zprávu s názvem “Ituri: Civilisté stále prvními oběťmi”. Tato zpráva poukazuje na neustávající sexuální násilí a na přímé následky vojenských operací, uskutečněných v roce 2007 během “mírového procesu”, na humanitární činnost v regionu.

V současnosti navštíví nemocnici Bon Marché v Bunii, hlavním městě regionu Ituri, měsíčně 50 až 120 pacientek, které se staly terčem sexuálního násilí. Za poslední 4 roky ošetřili Lékaři bez hranic celkem 7 400 obětí znásilnění, přičemž více než třetina z nich byla přijata v průběhů posledních 18 měsíců.

“V nemocnici Bon Marché zůstává počet konzultací souvisejících se znásilněním stále vysoký,” vyjádřil Bruno Jochum, vedoucí operací Lékařů bez hranic. “Sexuální napadení je často doprovázeno i jinými formami násilí, např. ponižováním a týráním. Pětina pacientek potvrzuje, že byla držena vzajetí, některé až po dobu několika let.”

Všechny pacienky vystavené sexuálnímu násilí a ponižování poukazují na extrémní problémy spojené s návratem do normálního života.     

Vojenské operace v rámci mírového procesu jsou neustále zdrojem přímého násilí vůči civilnímu obyvatelstvu; nesou s sebou znásilňování, brutalitu, ničení domovů, rabování a umělé vysídlování obyvatelstva. Ve vesnici Laudjo bylo během vojenské ofenzívy začátkem roku 2007 zničeno 85% domů. Násilí je hlavní příčinou úmrtí obyvatel nad 5 let věku.

“Civilisté platí vysokou daň za mírové operace,” řekl Jochum. “Jsou obviňováni všemi zúčastněnými stranami konfliktu, že podporují druhou stranu, a proto se stávají oběťmi nekritické represe nebo výstražných činů.”

V iturském teritoriu Djugu násilí vyprovokovalo k útěku desítky tisíc lidí, kteří nyní bojují o přežití. V Ituri v současnosti žije na útěku 150 000 vnitřně vysídlených osob, které nejsou schopny vrátit se domů. Ve stavu naprosté bídy zůstávají tito lidé zranitelní vůči dalšímu zneužívání a útokům. Dokud nenastanou v oblasti vhodné podmínky pro bezpečný návrat, nepřestanou být závislí na humanitární pomoci. V průzkumu, který v regionu Laudjo uskutečnilo Epicentrum, epidemiologické výzkumné centrum Lékařů bez hranic, bylo zjištěno, že v rodinách chybí až třetina dětí do 4 let věku. Tato skutečnost odráží katastrofální a dlouhodobé následky abnormálně vysoké dětské úmrtnosti způsobené ozbrojeným konfliktem a přerušením přístupu ke zdravotní péči.

Rozšíření zdravotnické péče a sociálních služeb formou přizpůsobené zdravotnické a psychologické asistence je v Ituri nutností. Obnovení bojů v Kivu poukazuje na velikou nestabilitu, která vládne na východě země. Místní autority by proto měly dělat vše, aby pro populaci žijící v akutní krizi zajistily ukončení násilí všeho druhu.